Facebook image
Mentés
Héhn Miklós partner, számviteli üzletágvezető
Héhn Miklós

Vállalati járműpark – növekvő adóvonzatok

A tervek szerint 2012 januárjától differenciáltan emelkedik a társaságok által fizetendő cégautóadó összege. Az új, kisebb teljesítményű gépkocsik esetében alacsonyabb lesz az adónövekmény, míg a régi nagy teljesítményű autóknál megtöbbszöröződnek a díjak.

Az összességében alacsony volumenű újautó-vásárlásokban a vállalati beszerzések domináltak, e gépjárműveknél pedig a korlátozásmentes magánhasználat kulcsa a cégautóadó megfizetése volt, mely néhány napon belül ismét esedékes. A jelenleg még negyedévente megfizetendő cégautóadó összege egy tétellel csökkenthető, a gépjárműadó azon hónapokra eső részével, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt - figyelmeztet az RSM DTM szakértője.

Az államháztartási adatok tanúsága szerint szeptemberig közel 18,3 milliárd Ft folyt be a cégek által befizetett gépjárműadóból az év első nyolc hónapjában, ami kismértékben maradt el az előző év azonos időszakának bevételétől. A cégautóadó - tételes adó lévén – idén még egyszerűen kalkulálható, hengerűrtartalomtól függően 7 000 vagy 15 000 Ft-os havi adóterhelést jelent az idei évben a társaságok számára, megfizetésével e gépjárműveknél korlátozásmentessé válik a magáncélú használat.

A néhány napon belül, október 20-án esedékessé váló negyedéves cégautóadót az olyan - akár magyar rendszámú, akár külföldön üzembe helyezett - személygépkocsik után kell megfizetni, amelyek után a társaság költséget, ráfordítást vagy értékcsökkenési leírást számolt el. „Érdemes odafigyelni arra, hogy a negyedévre fizetendő cégautóadóból idén még egyértelműen levonható az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó azokra a hónapokra, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt. Mindennek csupán egyetlen feltétele van, hogy gépjárműadó fizetési kötelezettségének a társaság határidőben eleget tegyen. Abban az esetben, ha a két adó megfizetésének különböző a kötelezettje, a levonás nem érvényesíthető”- hívja fel a figyelmet Héhn Miklós, az RSM DTM Zrt. partnere.

Módosuló szabályozás – egyösszegű, differenciáltabb éves díjak

A tervezett szabályozás szerint jövőre a 2012. január 1. napján a vállalat tulajdonában álló belföldi rendszámmal ellátott személygépkocsi után január 20.-ig előre meg kell megfizetni az éves cégautóadót. Az még nem látható egyértelműen, hogy ebben az esetben a gépjárműadót hogyan lehet levonni a cégautóadóból. Jelenleg a gépjárműadó évi kétszeri megfizetése megelőzi a cégautóadó befizetésének esedékességét, így könnyen eldönthető annak levonhatósága. Amennyiben évközi autóbeszerzésről van szó, a társaságoknak a következő hónap 20. napjáig kell megfizetniük az adót, vagyis az is előfordulhat, hogy a gépjárműadó kivetés még nem esedékes a cégautóadó befizetés esedékességéig. A jövő évtől várhatóan december 20. lesz a bevallás benyújtásának esedékessége is, s a tervek szerint ezentúl csak egy bevallást kell majd elkészíteni. Feltételezhetően a bevallásban lesz rendezendő a gépjárműadó levonása, és az cégautóadó kötelezettség esetleges évközi megszűnése is. A magánszemélyek és a nem belföldi rendszámú autók esetében a cégautóadó fizetési határidő az év végére, december 20-ra tolódik.

Cégautóadó és elszámolható költségek

A társasági adó alá tartózó vállalatok tulajdonában lévő gépjárművek kapcsán az államháztartás, vagy önkormányzat számára befizetett adók illetve a beszerzési, fenntartási, karbantartási, és üzemanyag-költségek, a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősülnek. A cégautóadó megfizetését követően a társas vállalkozásnak társasági adóalap növelési kötelezettsége sem keletkezik e költségek kapcsán, függetlenül attól, hogy a tulajdonában lévő cégautóval megvalósul-e a magáncélú használat, vagy sem. „E költségeket a cégek eddig jellemzően nem terhelték át a munkavállalóra, hiszen a legtöbb esetben ez egy olyan juttatást is jelentett egyben, amivel a bér egy részét válthatták ki” – összegzett Héhn Miklós. ”Az adóemelés sem fog nagy változást okozni a gépjárművek üzemeltetése kapcsán, hiszen még mindig több az előnye az adó megfizetésének, mint a tételes elszámoláshoz kapcsolódó korlátozások hátránya, nem is beszélve az adminisztratív többletterhekről. Azonban várható, hogy a jövőben differenciált adózási teher kapcsán a beszerzések előtt az adózók át fogják gondolni milyen teljesítményű és besorolású autót vásárolnak.”

***

MELLÉKLET:

CÉGAUTÓADÓ BESOROLÁS – 2012

Gépjármű 

teljesítménye (kW)

"0"-"4" osztályjelzések

esetén 

"6"-"10" osztályjelzések

esetén 

 "5";"14-15" osztályjelzések

esetén

 0-5016.500 Ft8.800 Ft7.700 Ft
 51-90 22.000 Ft 11.000 Ft 8.800 Ft
 91-120 33.000 Ft 22.000 Ft 11.000 Ft
 120 felett 44.000 Ft 33.000 Ft 22.000 Ft

    Kapcsolódó bejegyzéseink