Facebook image
Mentés
RSM Hungary

Adóelőleg-nyilatkozat: nagy a tét!

A személyi jövedelemadó-előleg megállapításakor fontos szerepe van a figyelembe vehető kedvezményekhez kapcsolódó munkavállalói nyilatkozatoknak. A pontos tudnivalókról és egyéb érdekes részletekről az alábbiakon túl szakmai blogunkban olvashat.

A január fontos időszak a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt, hiszen jellemzően ekkor nyilatkoznak a munkavállalók az adóelőleg megállapításánál figyelembe vehető körülményekről. Az idén ugyanakkor a változások miatt hatványozottan fontos az odafigyelés! Különösen gondosan kell eljárniuk a gyermekes családoknak, nekik ugyanis nyilatkozniuk kell a családi adóalap-kedvezményről, annak esetleges megosztásáról. Márpedig egy rosszul átgondolt nyilatkozat tízezer forintokban mérhető veszteséget jelenthet. Az RSM DTM adószakértője összegyűjtötte az optimális döntéshez szükséges tudnivalókat. Például:

  1. Az adóelőleg-nyilatkozat évente akár többször is módosítható. Ha változnak a körülmények, akkor erről kötelezettség új nyilatkozatot tenni!
  2. Adójóváírás, családi kedvezmény érvényesítésére és súlyosan fogyatékos állapotra vonatkozó nyilatkozat csak a munkáltató számára adható!
  3. Családi kedvezmény esetén a 62 500 Ft, illetve a 206 250 Ft az úgynevezett szuperbruttóból kerül levonásra!
  4. Családi kedvezmény jellemzően csak olyan gyermek után érvényesíthető, aki után családi pótlékot folyósítanak!
  5. Családi kedvezmény érvényesíthető már magzat esetén is, ha annak kora elérte a 91. napot!”

    Kapcsolódó bejegyzéseink