Facebook image

Összesen 71 bejegyzés

Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben

2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.

Tovább

Változás az áfabevallásban február 20-án!

2021. január 1-től az áfabevallás részeként kezelendő belföldi összesítő jelentésekben (M-lap) jelentős változás történt. A módosítás minden adóalanyt érint, aki belföldi partnereitől olyan végszámlát kap, amelynek volt korábban előlegszámlája és jelentési kötelezettség alá esik.

Tovább

Online számla adatszolgáltatás lépésről-lépésre

2021 januárjától bővült a NAV online számla adatszolgáltatásban érintett számlák köre azon adóalanyoknál, akik magyar adószám alól számlát állítanak ki. Az exportszámlák, webshopos számlák és a magánszemélyek felé kiállított számlák is ebbe a körbe tartoznak.

Tovább

NAV álmok, céges valóság – Januártól új időszámítás

Jelentős változások jönnek a NAV online számla rendszerben, kezdődhet a programozók, pénzügyesek újabb sprintje a számlázóprogramok, adatszolgáltató szoftverek felkészítésére. Viszonylag szűk a határidő a januári 3.0 átállásra, az adóhatóság áprilisig biztosít szankciómentes időszakot az adózóknak.

Tovább

Mit csináljunk, ha hív a NAV az online számla eltérések miatt?

Az adóhatóság a moratórium lejártához közeledve fokozottan vizsgálja a cégek online számla adatszolgáltatását, a belföldi összesítő nyilatkozatokkal is összeveti a beküldött számlaadatokat. Az online számlaadat-szolgáltatás jogszabályi változásai és a NAV digitalizációs törekvései miatt előtérbe kerül az adatszolgáltatások minőségének vizsgálata.

Tovább

Az 5 leggyakoribb, javítható hiba az áfabevallásban

A július 1-i változások újragondolásra késztették az áfabevallások összeállításával foglalkozó szakembereket. 2020 második félévétől megszűnt az értékhatár az áfabevallás M lapokon jelentendő bejövő számlái és a NAV online számla rendszerben jelentendő kimenő számlák esetében is.

Tovább

Kiemelt témák