Facebook image
Mentés

Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben

2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.

Az EU-n belül azon webshopos értékesítéseknél, ahol a magánszemély vevő magyar, a webáruház pedig egy másik EU országbeli érintett, a webáruház felmentést kap a NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól. Ennek feltétele, hogy az EU-ban regisztrált webáruház 2021. július 1-ig bejelentkezzen az uniós egyablakos rendszerbe (OSS). 

Fellélegezhetnek a nemzetközi webshopok, mentesülhetnek az ideiglenes NAV online számla kötelezettség alól

Az e-kereskedelem uniós szintű reformjaként a webáruházak 2021. július 1-jétől az egyablakos rendszeren (OSS) keresztül teljesíthetik a külföldi vevők felé történő ún. távértékesítéseik kapcsán felmerülő áfakötelezettségeket. Ez a lehetőség jelentős könnyítést hoz. Egyrészt a webáruház mentesül a vevő országában történő adóregisztráció alól, másrészről nem kell online számla adatot szolgáltatnia értékesítéseiről a magyar adóhatóság felé. 

Az érintett webáruházak eddig március 31-ig kaptak szankciómentességet online számla adatszolgáltatási kötelezettségükre. Ezt a szankciómentességet most 2021. június 30-ig hosszabbította meg a NAV bejelentése. A külföldi webáruházaknak a 2021. április és június közötti újabb három szankciómentes hónapért cserébe regisztrálniuk kell július 1-ig az OSS rendszerbe.

A NAV bejelentése nélkül a jogszabály szövegéből az következett volna, hogy a más tagállambeli magánszemélyek részére bonyolított távolsági termék-kereskedelemre vonatkozóan 2021. január 1-től beállna az online-számla adatszolgáltatási kötelezettség. Majd 2021. július 1-től a webáruházi értékesítések köre ki is kerülne az online-számla adatszolgáltatási rendszerből. A változásnak köszönhetően a távolsági értékesítőknek átmenetileg sem kell bejelentkezniük a NAV online-számla adatszolgáltatás rendszerébe. 

A magyar webáruházi értékesítésekről kell online számla adatot szolgáltatni

Ne felejtsük el, hogy a magyar magánszemélyek felé értékesítő magyar webshopokra nem vonatkoznak az egyablakos rendszer szabályai, ezeknek a cégeknek tehát ugyanúgy kell teljesíteniük az online számla adatszolgáltatási kötelezettséget, mint az offline – azaz webshop nélküli – értékesítések esetében!

A NAV online-számla adatszolgáltatás a 2021. április 1. és június 30. közötti időszakban a webáruházak, webshopok értékesítései közül az alábbi esetekre vonatkozik: 

  • Azon magyar webáruházak értékesítéseire, amelyek más tagállambeli magánszemélyeknek értékesítenek termékeket. 
  • Más tagállambeli webáruházakra, amelyek magyar magánszemélyek számára értékesítenek termékeket, függetlenül attól, hogy van-e magyar adószámuk, csak akkor ha a webáruház nem regisztrált az OSS rendszerben 2021. július 1-ig.

Tapasztalataink szerint az online adatszolgáltatás, illetve az ezzel kapcsolatban változó technikai feltételek komoly kihívásokat jelentenek. Főként akkor ha webshop nem is rendelkezik a magyar követelményeknek megfelelő számlázóprogrammal. Érdemes tehát minél előbb felmérni, hogy adott esetben egy külsős számlázási szolgáltató igénybevételével megoldható-e online számla adatszolgáltatás és csökkenthetők-e a bírságolási kockázatok.

automatizált számla adat szolgáltatás

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom