Facebook image
Vezető tisztségviselők büntetőjogi felelőssége

Vezető tisztségviselők büntetőjogi felelőssége

A vezető tisztségviselők büntetőjogi felelősségét jogi tanácsadóink a bűncselekmények kockázatát csökkentő, személyre szabott megoldásokkal segítik.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Falcsik István

Ügyvéd

Telefon

A Btk. egyes tényállásai külön rendelkezéseket tartalmaznak a vezető tisztségviselők büntetőjogi felelősségére.

A Költségvetési csalás, a számvitel rendjének megsértése, a tartozás fedezetének elvonása, a saját tőke csorbítása, az engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység, valamint a gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség kerettörvényi tényállásait kitöltő igazgatási normában, és ezáltal a büntető tényállásában meghatározott kötelezettségek elsődleges címzettje a gazdálkodó szervezet vezetője

A vezető tisztségviselők kiemelt felelősségének gazdasági büntető jogi vetületei

Egy gazdálkodó szervezet vezetője, illetve ellenőrzésre vagy felügyeletre feljogosított tagja, a Btk. szerint nem csak saját magatartásáért, hanem vezetése és irányítása alatt álló személyek cselekményeiért is felelősséggel tartozik.

A felügyeleti és ellenőrzési kötelezettség maradéktalan teljesítéséhez és ezáltal a vezetői felelősség kockázatainak csökkentéséhez nélkülözhetetlen, hogy a felelősséget viselő vezető a társaság tevékenységéről, gazdálkodásáról állandó valós képet kapjon.

Ez alapvetően a gazdasági folyamatok áttekinthetővé tételével, az információk folyamatos nyomon-követésével, a jogszerű működés alapvető biztosítékainak kidolgozásával, a részfeladatokat végzők kötelezettségeinek meghatározásával, valamint az ellenőrzési rendszer kiépítésével biztosítható.

Amiben jogi tanácsadóként segíteni tudunk:

 • Személyre szabott megoldások a bűncselekmények megelőzésére és a vezetői felelősség büntetőjogi kockázatának csökkentésére;
 • A társaság gazdasági folyamatainak áttekinthetővé tétele;
 • Az információáramlás biztosítása, nyomon követése;
 • A jogszerű működés alapvető biztosítékainak kidolgozása;
 • Kötelezettségek, hatáskörök és felelősségek meghatározása;
 • Elszámoltatási rendszer kidolgozása.

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat