Facebook image

CBAM (karbonvám) tanácsadás és compliance

CBAM tanácsadással és a CBAM kötelezettségek teljesítéséhez szükséges compliance tevékenységgel segítjük az érintett importőröket és vámjogi képviselőket.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Falcsik István

Ügyvéd
Vám-, jövedéki és hulladékgazdálkodási tanácsadás, üzletágvezető

Telefon

CBAM (karbonvám) tanácsadás és compliance kötelezettségek kezelése 

CBAM tanácsadással és a CBAM kötelezettségek teljesítéséhez szükséges compliance tevékenységgel segítjük az érintett importőröket és vámjogi képviselőket.

2023-ban az Európai Unió a karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus létrehozásáról fogadott el jogszabályokat(CBAM, karbonvám szabályok). Az EU normák, valamint az ahhoz kapcsolódó nemzeti szabályozás olyan új kötelezettségeket vezetett be az importőrök és a vámjogi képviselők számára, melyek komplex felkészültséget igényelnek. 

CBAM - kik érintettek?

Azok a cégek, amelyek az alábbi tevékenységekkel foglalkoznak, érintettek a CBAM / Karbonvám kapcsán belépő CBAM regisztrációs, nyilatkozati, majd később karbonvám fizetési kötelezettségekben. A CBAM kötelezettek a harmadikországból az érintett terméket importáló társaságok, valamint a vámjogi képviselőik.

Jelenleg az alábbi termékkörök tartoznak a CBAM körbe:

 • cementek,
 • villamos energia, 
 • trágyázószerek, 
 • vas, acél és alumínium termékek 
 • vegyi anyagok.   

Érdekel a CBAM tanácsadás

CBAM-kötelezettség, mivel jár?

A 2023. október 1-jétől 2025. december 31-ig tartó átmeneti időszakban az importőröket és a közvetett vámjogi képviselőket CBAM regisztrációs, nyilvántartási és negyedéves jelentéstételi kötelezettség terheli. 2026-tól kezdődően az adatszolgáltatási kötelezettség kiegészül CBAM fizetési kötelezettséggel is.

CBAM megfelelés kihívásai

A 2023-ben bevezetett CBAM szabályok folyamatos kötelezettségeket határoznak meg a gazdálkodók számára. Ezek a karbonvám kötelezettségek várhatóan fokozatosan összetettebbekké és a válnak. 

Az érintett gazdálkodók akkor tudnak megfelelni a CBAM jelenlegi és jövőbeni kötelezettségeiknek, ha a CBAM adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges adatok kezelésére, nyilvántartására és EU részére történő továbbitására, mielőbb erre alkalmas belső rendszereket alakítanak ki.

Tekintettel arra, hogy egy állandóan változó jogi környezettel rendelkező szabályrendszerről van szó, annak aki meg akar felelni a kötelezettségeknek folyamatosan monitoroznia kell a CBAM-re vonatkozó szabályok változását.

A CBAM kötelezettségek szakszerű kezeléséhez a vámjogi ismereteken túl a környezetvédelemre, azon belül is a karbonkibocsátásra vonatkozó európai és nemzeti szabályokkal is tisztában kell lenni.

Tekintettel arra, hogy a vámjogi szabályok ismerete mellett jelentős szerepe van a környezetvédelmi szabályoknak is, a CBAM előírások olyan komplex kötelezettségként jelennek meg, melyek szakszerű teljesítéséhez szakértői segítség indokolt.

Az RSM vámüzletágának CBAM specialistái segítséget nyújtanak a karbonvám kötelezettségek teljes körű teljesítésében

 • Tanácsadás a CBAM szabályok értelmezésében és a CBAM-kötelezettségek teljesítésében 
 • A társaság CBAM-érintettségének áttekintése, tanácsadás a nyilatkozattételhez szükséges adatok meghatározásában, adatszolgáltatásban történő közreműködés
 • Segítségnyújtás a társaság CBAM-regisztrációjában
 • A CBAM nyilvántartás kialakítása, a társaság felkészítése a CBAM átmeneti időszakot (2024-2026) követő kötelezettségekre    

Ajánlatot kérek


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat