Facebook image
Mentés
Fajcsák Gábor

Közel 6 milliárd színháztámogatásra a vállalati szférától

Budapest, 2011. február 3. A tavalyi évben a nyereséges vállalkozások körében a színháztámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény nagy népszerűségre tett szert. A közel 6 milliárd forintos végösszeg eléréséhez nemcsak a támogatás összegét meghaladó adókedvezmény, hanem az egyszerű eljárás is hozzájárult, bár a legjelentősebb elhatározások az utolsó hónapokban születtek -összegezte az RSM DTM szakértője.

A színháztámogatás egyrészt kulturális mecenatúra, másrészt adóoptimalizációs eszköz is. A színháztámogatások e módjának gyökere az Európai Bizottság 2009. októberi határozatáig nyúlik vissza, mely lehetővé tette, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmény igénybevételére jogosítson. 2010-től a lehetőséggel élő hazai társasági adóalanyok egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, illetve az adójukat - legfeljebb 70 százalékos mértékben - ugyanazon összeggel csökkenteni. Ily módon egy társaság 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben pedig a társaság adóalapja az 500 millió Ft-ot meghaladja, az adókulcs változása miatt a támogatásból származó adóelőny is növekedhetett.

Tapasztalataink azt mutatták, hogy az év végén már meglehetősen nehéz volt támogatási szerződést kötni, így idén korábban kell felocsúdnia annak, aki e kedvező és szabályos adóoptimalizálási eszközzel élni kíván. A konstrukció előnye, hogy megtakarítás mértéke pontosan kiszámítható, tervezhető.

Támogatás és szabályos adóoptimalizálás

Amint az alábbi grafikon is mutatja, a tavalyi év során a vállalkozások egy része törekedett arra, hogy üzleti tervei alapján lehetőleg minél előbb szerződést kössön a színházakkal annak érdekében, hogy a kalkulálható nyereségről ne maradjon le. Mindemellett a szerződött összegek kétharmadáról a felek az év második felében állapodtak meg.

A támogatások pénzügyi teljesülése azonban sokkal inkább az év második felére koncentrálódott. Míg az első fél évben a pénzügyi teljesülés nem érte el a 8 százalékot, addig az előadó-művészeti szervezetek az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70 százalékához, közel 4 milliárd Ft-hoz.


    Kapcsolódó bejegyzéseink