Letelepedni, vagy sem? – Ez itt a kérdés?

Évről-évre nő a magyarországi telephely nélkül tevékenykedő külföldi társaságok száma, összforgalmuk több ezermilliárd forintra rúg. A tendencia egyik oka, hogy az így működő cégek nem alanyai a magyar társasági adónak, az itteni nyereségük után is külföldön fizetik meg az adót. "A magyarországi gazdasági tevékenység e formája jelentős versenyelőnyhöz juttatja az érintett vállalatokat, hiszen a kedvezőbb kulccsal megfizetett adóteher önmagában is számottevően befolyásolja eredményességüket - működési értelemben és a nemzetközi adóversenyben egyaránt." - állítja az RSM DTM Hungary Zrt.

Egy külföldi társaság számos formában végezhet gazdasági tevékenységet Magyarországon: alapíthat vagy megvásárolhat gazdasági társaságot, létrehozhat fióktelepet, de működhet belföldi letelepedés, fizikai jelenlét nélkül is - utóbbinak egyik feltétele, hogy a külföldi társaság nem foglalkoztathat Magyarországon alkalmazottat. Amennyiben a külföldi társaság magyarországi tevékenysége áfa köteles, áfa-alannyá válva: belföldi értékesítései, szolgáltatásai után Áfát kell fizetnie, illetve magyarországi tevékenységéhez kapcsolódóan levonhatja a beszerzéseit terhelő áfát. Mentesül azonban a hazai társasági adó, a bérjárulékok, illetve minden olyan egyéb adóteher alól, ami a letelepedett társaságok eredményét terheli. Az egyéb, „kisebb” adójellegű kötelezettségek mint a környezetvédelmi termékdíj, vám megfizetésére kötelezett. A működés sikerét az ügyletekért felelős magyar szolgáltatók, alvállalkozók, és az adókötelezettségek pontos teljesítéséért felelős pénzügyi képviselő garantálja. Utóbbi adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé.

Nemzetközi vállalatok, vállalatcsoportok körében a pénzügyi képviselet egy kiforrott, régóta és rendszeresen alkalmazott adóoptimalizálási technika, amely az utóbbi évtizedben jelent meg markánsan Magyarországon is. A letelepedés nélküli gazdasági jelenlét előnyeit a jelek szerint egyre több külföldi társaság élvezi hazánkban is, számuk 1 800-2 000 körülire tehető, összesített éves forgalmuk több ezermilliárd forintra rúg.

„A Magyarországon pénzügyi képviselettel rendelkező társaságok székhely szerinti megoszlását, cégformáját és az adott ország társasági adó szabályozását összevetve kitűnik, hogy a képviselt társaságok közel 75 százaléka a magyarnál kevesebb társasági adót fizet itteni tevékenysége után - a székhelyük szerinti államokban. A helyzetet természetesen nagyban befolyásolják az adott ország által elismert társasági adóalap csökkentő tételek, kedvezmények.” – emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója.

A magyar törvényi szabályozás tág teret hagy a pénzügyi képviseleten keresztül, letelepedés nélkül végezhető tevékenységeknek; a belföldön lévő termék értékesítésétől a belföldi szolgáltatásnyújtáson, a vezetési ismeretek oktatásáig (bizonyos feltételekkel a szoftverhasználati ismeretek oktatása is ide érthető) bármilyen, jogszabályban nem tiltott terület belefér. Hazánkban e társaságok főleg a külföldön gyártott termékeket értékesítik, illetve magyar ügyfeleiknek nyújtanak szolgáltatást, jellemzően a következő tevékenységi körökben: számítástechnikai eszközök, elektronikai alkatrészek, vegyi - és textiláruk, egyéb élelmiszerek nagykereskedelme, internetes kiskereskedelmi tevékenység, konferenciaszervezés.

„A külföldi vállalkozások magyarországi tevékenységével kapcsolatban az első adótervezési feladat mindig annak vizsgálata, hogy keletkeztet-e telephelyet a tervezett tevékenység, illetve végezhető-e tényleges fizikai jelenlét nélkül is. Ha igen, akkor adott egy magyar társasági adótól és a magyar munkavállalók bérköltségétől és –járulékaitól mentes struktúra, ami lehetőséget nyújt egy vállalatcsoporton belüli adóoptimalizációra.” – összegezte Kalocsai Zsolt.

E technikát a magyar társaságok is alkalmazhatják külföldi terjeszkedésük során, megkeresve azokat a szolgáltatókat, alvállalkozókat és azt a pénzügyi képviselőt, akire rábízható a külföldi tevékenység működtetése, koordinálása. Bár a pénzügyi képviselet technikája általánosan alkalmazható egy sor iparágra, a hazai gazdasági élet szereplőinek méretét és lehetőségeit is figyelembe véve valószínű, hogy olyan ipari, elsősorban olaj-, építői- vagy csomagolóipari, illetve számítástechnikai ipari beszállítóknak lehet előnyös ez a megoldás, akiknek szoros szállítási feltételekkel kell teljesíteniük külföldi megrendelőik felé.