Facebook image
Mentés
RSM Hungary

Érdemes cafeteriában gondolkodniuk a munkáltatóknak

Megnövekedett teher mellett, de - a végleges a jövő évi szabályokat alapul véve - továbbra is őrzik költségelőnyüket a béren kívüli cafeteria rendszerben adható juttatások. A munkáltatók a meghatározott elemekre a maximált összeghatárig 31 százalékos adóteher mellett biztosíthatnak forrásokat munkavállalóik számára - összegzi az RSM DTM szakértője.

A 2012-es cafeteria-szabályozásban bekövetkezett változások egyik fő eleme, hogy a jövő évtől már 10 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a juttatás adóalapként meghatározott összege után, a szuperbruttó (a jövedelem 1,19-szerese) után fizetendő 16 százalékos személyi jövedelemadón felül. Ezzel az adóteher összességében 30,94 százalékra nő, az összesen legfeljebb évi ötszázezer forintos határig. Az ezen felüli értékű, vagy a cafeteria körbe nem tartozó meghatározott elemek esetén a 16 százalékos személyi jövedelemadón felül még 27 százalékos ekhot kell megfizetniük a foglalkoztatóknak, így a kifizetésekre 51 százalékos költségteher rakódik. Az egyik körbe sem tartozó kifizetések pedig 96, vagy 110 százalékos további költséggel járhatnak. Egyes változások, például a SZÉP kártya felhasználhatóságának kibővítése, csökkentik a munkáltatói adminisztrációs és járulékos költségterheket, miközben a költségvetési szempontokat is figyelembe veszik. Ugyanakkor a későbbi jogalkotás során a juttatásokon keresztül elérhető másodlagos hatásokat is figyelembe kellene venni, pl. egyes munkaintenzív ágazatok, az egészségmegőrzés támogatását, vagy a nyugdíj-előtakarékosság egyértelműbb preferálását.

Cafeteria elemek – átalakuló étkeztetési rendszer

Az ötszázezer forintos értékhatárra rúgó cafeteria körbe tartozik továbbra is a munkahelyi étkeztetés, Erzsébet utalvány, a munkáltató tulajdonában lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás a minimálbér erejéig, a helyi utazásra jogosító bérlet, az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékáig. Ide sorolandó még az önkéntes kölcsönös pénztárakba befizetett munkáltatói hozzájárulás, nyugdíjpénztárnál a minimálbér 50 százaléka, egészségpénztárnál a minimálbér 30 százaléka, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménynél a minimálbér 50 százaléka erejéig, valamint az iskolarendszerű képzés költségéhez való munkáltatói hozzájárulás.

A cafeteriához kapcsolódó Széchenyi Pihenő Kártyán keresztül háromféle juttatás nyújtható; szálláshely-szolgáltatás (maximum 225 000 Ft),vendéglátóhelyi étkezés (maximum 150 000 Ft) és szabadidős, rekreációs szolgáltatás (maximum 75 000 Ft). A cafeteria keretein belül összességében – a munkahelyi étkeztetés biztosítása esetén – havi harmincezer forint fordítható étkezésre. 2012-től megszűnik ugyanakkor az internet szolgáltatás támogatása.

Kedvezményesen adható meghatározott juttatások

E juttatások értékének 1,19-szerese után a kifizetőt 51 százalékos pluszköltség terheli. Ilyen juttatásnak minősül 2012-től a több munkavállalónak azonos feltételekkel ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, a reprezentáció és az üzleti ajándék. Az adómentesnek nem tekinthető, üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá.

Az adóévben nyújtott béren kívüli juttatások együttes értékének az évi 500 000 Ft-ot (illetve annak a jogviszonyban töltött napokkal arányos összegét) meghaladó része is ide sorolandó, amelyet így már 51 százalékos költség terhel, ahogy azt az alábbi táblázat is mutatja.

Egyes juttatási megoldások esetén 100 egységnyi juttatás költsége a munkáltató számára

 

Béren kivüli

juttatás 

Egyes meghatározott

juttatások 

Egyéb juttatás

2 424 000 forint éves

jövedelem alatt 

Egyéb juttatás

2 424 000 forint éves

jövedelem felett

Jutattás

összege 

 100,00100,00 100,00 100,00 
Adóteher  30,94 51,17 96,18 110,04

Összes

munkáltatói teher

 130,94 151,17 196,18 210,04

    Kapcsolódó bejegyzéseink