Facebook image
Vámfelfüggesztés és vámkontingens

Vámfelfüggesztés és vámkontingens

A vámfelfüggesztések és a vámkontingensek rendszere az importvámok csökkentését teszi lehetővé. Segítségével a gazdálkodók jelentős összegű vámmegtakarításokat érhetnek el.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Falcsik István

Ügyvéd
Vám-, jövedéki és hulladékgazdálkodási tanácsadás, üzletágvezető

Telefon

Speciális vámkedvezmények – a vámfelfüggesztés és a vámkontingens – könnyíthetik meg az uniós gyártók harmadik országbeli szállítókkal folytatott versengését azáltal, hogy az uniós gazdálkodók anélkül használhatnak fel nyersanyagokat, félkész termékeket illetve alkatrészeket, hogy meg kellene fizetniük a közös vámtarifában megállapított általános vámokat. A kedvezmények emellett a Közösség ipari termelési kapacitásának erősítését is támogatják.

A kedvezménynek két fajtája van:

  • a vámfelfüggesztés és
  • a vámkontingens.

Vámfelfüggesztést olyan termékre lehet kérni, amelyet – vagy amivel egyenértékűt, illetve amihez hasonlót – a kérelmező tudomása szerint az EU-ban nem állítanak elő.

Ha a szóban forgó árut, vagy ahhoz hasonlót gyártanak az EU-ban, de a termelt mennyiség nem elégíti ki az uniós felhasználok igényeit, vámkontingens igényelhető.

Kérelem kizárólag olyan árura nyújtható be, amely a behozatalt követően feldolgozásra kerül – lehet alapanyag, alkatrész, félkész termék, részegység stb. Késztermékre, kiskereskedelmi értékesítésre közvetlenül alkalmas, vagy kiskereskedelmi értékesítésre szánt termékre nem kérelmezhető a kedvezmény.

Azon Európai Uniós gazdálkodóknak van lehetőségük vámfelfüggesztést és/vagy vámkontingenst kérelmezni, amelyek a gyártási tevékenységük során az Európai Unió területén kívülről nyersanyagokat, félkész termékeket és/vagy alkatrészeket szereznek be, helyeznek szabad forgalomba, majd használnak fel a gyártásuk során.

A kérelmek előterjesztésére évente csupán két alkalommal – februárban és augusztusban – van lehetősége a gazdálkodóknak.

A rendkívül összetett eljárás összesen négy tárgyalási fordulóból áll, amelyet a hazai Vámtarifa Bizottságnál, illetve azon keresztül az Európai Bizottságnál lehet előterjeszteni. Amennyiben pozitívan kerülnek elbírálásra a benyújtott vámfelfüggesztés vagy vámkontingens iránti kérelmek, abban az esetben a megadott vámfelfüggesztések a visszavonásig, vagy az Európai Bizottság által meghatározott időpontig (általában 5 évig, amely meghosszabbítható) maradnak érvényben.

Amennyiben az Európai Bizottság felfüggeszti a kérelmezett termékre vonatkozó vámot, akkor a gazdálkodók az érvényességi időszak alatt mentességet élvezhetnek az adott termékre vonatkozó vámok alól, amellyel jelentős megtakarításokra tehetnek szert.

Miért az RSM Hungary?

Vámcsapatunk számos sikeres vámfelfüggesztéses projektet tudhat maga mögött, amellyel rendkívüli gyakorlati tapasztalatra tett szert. A projekt során igyekszünk a kérelmező válláról minél nagyobb terhet levenni azáltal, hogy az egész folyamat során képviseljük a társaság érdekeit. A hatóságokkal történő minden egyeztetést közvetlenül az RSM végez, az ügyfél teljes körű tájékoztatásával.


    Felkeltettük érdeklődését?

    Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

    Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat