Facebook image
Külföldi vállalkozások, magyarországi munkavállalók

Külföldi vállalkozások, magyarországi foglalkoztatottak

Amennyiben egy munkavállalót egy más országban bejegyzett székhelyű munkáltató Magyarországon foglalkoztat, a munkavállaló főszabály szerint Magyarországon biztosítottá válik.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Grónás Annamária

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Kinek szól ajánlatunk?

Ajánlatunk a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett azon külföldi vállalkozások számára szól, amelyek biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony keretében magánszemélyeket foglalkoztatnak Magyarországon.

Milyen adókötelezettségek vonatkoznak a külföldi vállalkozások munkavállalóinak magyarországi foglalkoztatására?

Amennyiben egy munkavállalót egy más országban bejegyzett székhelyű munkáltató Magyarországon foglalkoztat, a munkavállaló főszabály szerint Magyarországon biztosítottá válik. Ilyen esetben a külföldi foglalkoztató a munkavállalónak kifizetett, Magyarországon adóköteles jövedelem után 18,5 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot (továbbiakban „TB-járulék”) köteles megállapítani és levonni, majd az őt terhelő 13 százalék mértékű szociális hozzájárulási adóval (továbbiakban: „Szocho”) együtt az állami adóhatóság felé megfizetni.

Foglalkoztatáshoz kapcsolódó bejelentési, befizetési, bevallási kötelezettségek

A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal összefüggő bejelentési, TB-járulék- és Szocho- fizetési, valamint -bevallási kötelezettségét a külföldi vállalkozás

 • magyarországi fióktelepe, annak hiányában
 • pénzügyi képviselője, vagy
 • közvetlenül saját maga

köteles teljesíteni.

Abban az esetben, ha a külföldi vállalkozás közvetlenül saját maga teljesíti fenti kötelezettségeit, a biztosítás kezdetét megelőzően köteles az állami adóhatóságnál bejelentkezni. E munkáltatói bejelentkezés elmulasztása esetén a foglalkoztatott természetes személy biztosításával összefüggő bejelentési, TB-járulék és Szocho-fizetési, valamint -bevallási kötelezettség a foglalkoztatottat terheli és ő viseli a kötelezettségek elmulasztása miatti jogkövetkezményeket is.

A TB-járulék és a Szocho-kötelezettséggel összefüggő elektronikus bevallási, adatszolgáltatási és befizetési kötelezettséget havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig, míg a személyi jövedelemadó előleg befizetését negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig kell az állami adóhatóság felé teljesíteni.

Miért érdemes hozzánk fordulni?

 1. Felkészült szakembereink segítenek felmérni keletkezik-e, és milyen adókötelezettség a külföldi vállalkozás által Magyarországon foglalkoztatott magánszemély jövedelme kapcsán.
 2. Pénzügyi képviselőként a külföldi vállalkozás valamennyi magyarországi adókötelezettségét teljesíteni tudjuk.
 3. Amennyiben a külföldi vállalkozás maga kívánja teljesíteni belföldi adókötelezettségeit, vagy amennyiben a foglalkoztatottra hárulnak az adókötelezettségek, abban az esetben:
 • segítséget tudunk nyújtani a magyarországi bejelentkezésben,
 • elkészítjük a havi és negyedéves adó- és járulékkötelezettségek kalkulációját,
 • elkészítjük és meghatalmazás alapján elektronikus úton benyújtjuk a szükséges bevallásokat,
 • az adó- és járulékkötelezettségek átutalásához havi rendszerességgel részletes iránymutatást adunk, vagy igény esetén az átutalásokat ügyviteli szolgáltatásunk keretein belül teljesítjük a külföldi vállalkozás helyett,
 • a kockázatok elkerülése végett a külföldi vállalkozás, illetve a foglalkoztatott adófolyószámláján rendszeresesen ellenőrizzük a bevallások és az átutalások sikeres teljesítését.

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat