Facebook image
magnifying glass front of tax audit computer

ÁFA visszaigénylés és megfelelőség monitoring - VAT Scan 360°

Ne hagyja veszni a 2023-as ÁFA visszaigénylés lehetőségét, és ellenőrizze ÁFA megfelelősségét -az RSM új, teljes körű digitális szolgáltatásával!

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Budai Mátyás

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Automatizált ÁFA visszaigénylés és jogszabályi megfelelőség riportolás – egyszerűen

Érvényesítse a tavalyi belföldi levonható áfáját még a 2023-as év végéig, és vizsgálja meg kiállított számláinak hiánytalan bevallását és azok áfájának megfizetését!

Tudta, hogy szállítói számlái között olyanok rejtett lehetőségek is lehetnek, amelyekből még levonhat áfát? Szeretné ellenőrizni a számlakiállítói oldal ÁFA megfelelősségét? Az RSM VAT Scan 360° szolgáltatás segítségével nem csak a levonható ÁFA összegeket azonosíthatja, hanem azokra a számlákra is fény deríthet, ahol az ÁFA bevallási vagy befizetési kötelezettség elmaradt.

Az RSM Hungary Digitax adótechnológiai osztály a legfrissebb technológiákat alkalmazva segít az ÁFA visszaigénylési lehetőségek maximalizálásában.

Integrált adótechnológiai megoldások – Mire specializálódott az RSM VAT Scan 360°? 

A VAT Scan 360° egy új integrált szolgáltatás az RSM-től, amely a fizetendő és levonható ÁFA (Általános Forgalmi Adó) elemzésére specializálódott. A legmodernebb technológiák segítségével képes azonosítani azokat a kiállított számlákat, ahol az ÁFA befizetési vagy bevallási kötelezettség elmaradt. Emellett képes az elmulasztott áfa-visszaigénylési lehetőségeket is felderíteni.

Ajánlatkérés - VAT Scan 360°

Mit nyújt pontosan a szolgáltatás?

 • ÁFA kötelezettségek vizsgálata: Ellenőrizzük, hogy minden kiállított számla ÁFA-tartalmára megfelelően került-e bevallásra és befizetésre.
 • ÁFA visszaigénylési lehetőség vizsgálata: A NAV Online Számla rendszer adatainak elemzése alapján kiszűrjük a már levonásba helyezett számlákat, és a beszállítók által jelentett további számlák adatait is elemezzük.
 • Átláthatóság az adózásban: Részletes riportot készítünk az ÁFA fizetési és bevallási kötelezettségekről, valamint az ÁFA-visszaigénylés lehetőségeiről, a számlák időszaki besorolásával.
 • Jogszabályi megfelelés: Segítünk az ÁFA-visszaigénylési lehetőségek maximális kihasználásában és az elmaradt kiállított számlák felkutatásában és bevallásában. Az RSM segítségével időben észreveheti azokat a számlákat, ahol az ÁFA befizetése elmaradt, így elkerülheti az ebből eredő bírságokat és jogi következményeket.
 • Levonható ÁFA elemzés: Elemzéseket végezünk az ÁFA visszaigénylés jogosultságára, és kiszűrjük azokat a számlákat, ahol a levonás korlátozott vagy nem lehetséges.
 • Önellenőrzés: Elkészítjük az önrevízióhoz szükséges dokumentumokat és az ehhez kapcsolódó belföldi összesítő jelentést.
 • Képviselet adóellenőrzés során: Amennyiben az elmulasztott ÁFA fizetési kötelezettségek vagy az ÁFA visszaigénylés jogkövetési vizsgálatot eredményez, szakértőink képviseletét biztosítjuk az adóellenőrzés során.

Kinek ajánlott az RSM VAT Scan 360° szolgáltatásának igénybe vétele?

ÁFA visszaigénylés lehetőségének vizsgálatakor

 • Ha rendszeresen kap számlákat beszállítóktól.
 • Ha több beszállítóval vagy sok szállítói számlával rendelkezik.
 • Amennyiben nem biztos benne, hogy minden levonható ÁFA-t érvényesített.
 • Ha szeretné egyszerűsíteni és automatizálni az ÁFA-visszaigénylési folyamatot.

Érdekli a VAT Scan 360°?

ÁFA fizetés kötelezettség vizsgálat esetében

 • Ha rendszeresen állít ki vevői számlákat és számos szállítói partnerrel működik együtt.
 • Amennyiben ellenőrizni kívánja, hogy minden kiállított számlája esetében teljesítette-e az ÁFA befizetési és/vagy bevallási kötelezettségét.
 • Ha időben szeretne észlelni azokat a számlákat, ahol az ÁFA befizetése vagy bevallása elmaradt, hogy elkerülje az esetleges bírságokat és jogi következményeket.
 • Ha komplex tranzakciókat bonyolít, ahol az ÁFA jogszabályok összetettek lehetnek.
 • Amennyiben megelőzné az esetleges adóellenőrzést, vagy felkészülni kíván rájuk, biztosítva, hogy minden számlája megfelelően került bevallásra és az ÁFA-t megfelelően fizette meg.
 • Ha nemrégiben változtatta meg számlázóprogramját vagy vállalatirányítási rendszerét és szeretne biztos lenni abban, hogy az új rendszer óta minden tranzakció megfelelően került jelentésre.

magnifying glass scans for vat refund

Mire kell jogi szempontból odafigyelni az ÁFA visszaigénylés és fizetéssel kapcsolatban?

Az adóalanyoknak az adólevonási jogot az adómegállapítási időszakban kell érvényesíteniük, de legkésőbb az azt követő év végéig. Ha ez elmulasztásra kerül, az adólevonási jogot önellenőrzés keretében is érvényesíthetik az elévülési időn belül. Például a 2022-ben keletkezett levonható ÁFA-t legkésőbb 2023 decemberében vagy a 2023. negyedik negyedéves ÁFA-bevallásban kell érvényesíteni önellenőrzés nélkül. A 2022-t megelőző időszakokra az elévülési időn belül önellenőrzés formájában érvényesíthető a levonási jog. 

Mit vár el a NAV az ÁFA fizetés és bevallás tekintetében? 

Tapasztalataink szerint a NAV elvárja a magyar adózóktól, hogy legalább évente egyszer egyeztessék könyveléseiket adóbevallásaikkal és adófolyószámláikkal, beleértve a bejövő és a kimenő tételeket is. Az esetleges eltéréseket idejében kezelni kell, például önellenőrzéssel, RTIR-korrekcióval, beszállítókkal történő egyeztetéssel és más releváns módszerekkel. Érdemes tehát kimenő oldalon is ellenőrizni, hogy hiánytalanul és megfelelő adattartalommal teljesítettük ÁFA bevallási és megfizetési kötelezettségünket, hogy elkerüljük az esetleges mulasztási bírságot és adóbírságot.

Az RSM VAT Scan 360° segítségével megelőzheti az esetleges jogkövetkezményeket és bírságokat, valamint optimalizálhatja az ÁFA-visszaigénylési lehetőségeket.

Ajánlatkérés - VAT Scan 360°


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat