Facebook image
Mentés
RSM Hungary

Újra egyenesen az önkormányzatoknál landolnak a HIPA bevételek

A mai nappal visszaállnak az állandó és az ideiglenes helyi iparűzési adókötelezettség bejelentésének 2009. évben hatályos szabályai, tehát az adókötelezettség keletkezesétől számított 15 napon belül közvetlenül az illetékességgel rendelkező helyi önkormányzathoz kell a bejelentést megtenni, majd az adókötelezettséget megfizetni. Ugyanakkor segítséget kaphatnak az adók beszedésében az önkormányzatok az APEH-től, ha ennek szükségét érzik - összegezte a változásokat az RSM DTM Zrt. szakértője.

Helyi iparűzési adóbevallások – újra az önkormányzatokhoz küldendők

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban kihirdetett döntés értelmében a 2010-es adóévről 2010. június 29-ig az állami adóhatósághoz beérkezett bevallásokat - melyre átalakulás és megszűnés esetében kerülhetett sor - és bejelentéseket még az APEH dolgozza fel, majd az adatokat elektronikus úton átadja az illetékességgel rendelkező helyi önkormányzatok részére. Függetlenül a bevallási, illetve bejelentési határidőtől, a 2010. június 29-ét követően beérkezett bevallásokat és bejelentéseket az adóhatóság feldolgozás nélkül továbbítja – a vállalkozás tájékoztatása mellett – az illetékes helyi önkormányzatok részére. A 2009. december 31-ét követően az APEH-hez teljesített bejelentéseket az új előírások hatályba lépését követően nem kell a helyi önkormányzatok felé megismételni, mivel az APEH köteles 2010. július 31-ig minden tudomására jutott adatról tájékoztatni a helyi önkormányzatokat.

A változásokkal összhangban már a helyi iparűzési adóelőleg feltöltési kötelezettségről is az illetékességgel rendelkező önkormányzatok felé kell bevallást tenni 2010. december 20-ig, illetve a naptári évtől eltérő üzleti évet választott vállalkozások esetében az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig.

Folyamatban lévő ügyek

A 2010. június 29-ig be nem fejeződött, tehát folyamatban lévő eljárásokat az APEH fejezi be, majd az eljárás adatait átadja az illetékes helyi önkormányzat számára. Mindez nem vonatkozik a fizetési könnyítési és a végrehajtási eljárásokra - a határozattal le nem zárult helyi iparűzési adóra vonatkozó fizetési könnyítési eljárásokat és a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat az APEH haladéktalanul köteles átadni az illetékes helyi önkormányzatok számára. Amennyiben az APEH helyi iparűzési adóra is kiterjedő végrehajtási eljárása során ingó, vagy ingatlan végrehajtás történt, a helyi önkormányzatok kérhetik az APEH-től a végrehajtási eljárás folytatását.

Végrehajtás

Tekintettel arra, hogy a kisebb helyi önkormányzatok számára aránytalanul nagy terhet jelent a helyi adó és gépjármű adó követeléseik behajtása, 2010. június 29-től lehetőséget kapnak a helyi önkormányzatok arra, hogy havonta, a hónapot követő hó 15. napjáig megkeressék az Állami adóhatóságot a 10 000 Ft-ot elérő helyi adó és gépjárműadó tartozások végrehajtása céljából. „E kitétel áthidalhatja azt a problémát, mely az adókötelezettség beszedése és az önkormányzatok kapacitása között mutatkozott korábban, így kedvezőbb helyzetbe hozza a kisebb szakértői apparátussal rendelkező településeket”- emelte ki Marczin Mónika, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere.


    Kapcsolódó bejegyzéseink