Facebook image
Mentés
Vizer József, RSM Hungary, Adómenedzser, adószakértő
Vizer József

Munkavállalói adóoptimalizálás – megéri a cafetériát választani

A béren kívüli juttatások adózására vonatkozó szabályokat a 2010-es adócsomag több ponton is felülírta. Bár beszűkül az adómentesen igénybe vehető ösztönzők köre, még mindig érdemes élniük a munkavállalóknak a kedvezményes adózási körbe tartozó juttatási formákkal.

Az elmúlt hetekben elfogadott 2010-es adócsomag több ponton is felülírta a béren kívüli juttatások adózására vonatkozó aktuális szabályokat. „Bár beszűkül az adómentesen igénybe vehető ösztönzők köre, még mindig érdemes élni a kedvezményes adózási körbe tartozó juttatási formák lehetőségével, hiszen a juttatásban részesülő magánszemély által felhasználható érték még így is magasabb, mintha ugyanazt bérként kapta volna meg”- összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adócsoportjának vezetője.

A népszerű cafeteria elemek jövő évre érvényes szabályai...

Januártól már csak a számítógép- és internethasználat marad adómentes, a béren kívüli juttatási formák egy része pedig kedvezményes, 25 százalékos adómértékkel adózik majd – összeghatárhoz kötötten. Ebbe a csoportba tartozik az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, illetve az önkéntes egészségpénztári befizetés, az önkéntes önsegélyező pénztárba befizetés az üdülési csekk, a munkáltató üdülőjében történő üdültetés, a meleg étkeztetés és a melegétkeztetési-utalvány, az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége, az iskolakezdési utalvány és a helyi bérlet megtérítése. E kifizetéseket egyéb közteher - társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás - nem terheli.

A juttatások kedvezményes adózásának értékhatárai a következők szerint alakulnak: az önkéntes nyugdíjpénztári havi hozzájárulás esetében a minimálbér ötven százaléka, az önkéntes egészségpénztári és önsegélyező pénztári havi hozzájárulás esetében a minimálbér harminc százaléka a limit. Az üdülési csekk és üdültetési lehetőség biztosítása esetében éves szinten a minimálbér, iskolarendszerű képzés átvállalt költségéből éves szinten a minimálbér két és fél szerese, az iskolakezdési támogatás esetében a minimálbér harminc százaléka, a helyi bérlet esetében a teljes ellenérték jelenti a plafont. Kedvező változás, hogy a meleg étkeztetés támogatásának értékhatára 12 000 Ft-ról  18 000 Ft-ra emelkedik, és kibővül az üdülési csekk felhasználási köre a művelődési szolgáltatásokkal.

Amennyiben a fenti juttatások összege meghaladja a kedvezményes adózásra jogosító értékhatárt, akkor az e fölötti részhez már 97,89 százalékos adóteher társul.

Példaszámítás a különbségek érzékeltetésére

Tegyük fel, hogy a munkáltatónak 100 000 Ft éves keret áll rendelkezésére bérfejlesztésre, vagy a munkavállalók béren kívüli ösztönzésére. Amennyiben a munkavállaló a rendelkezésre álló 100 000 Ft-ot teljes egészében kedvezményes adózású cafeteria elemek biztosításával veszi igénybe, akkor a munkáltatónál jelentkező 100 000-es költséghez képest 80 000 Ft értékű juttatásban részesülhet. Ha ugyanezt az összeget a kedvezményes adózási lehetőség kihasználása helyett a bérköltségbe építik, akkor a munkavállaló bruttó bére mindössze 77 821 forinttal emelkedik, amelyből pedig végül csupán 47 790 - sőt ha az éves bruttó bére meghaladja a 3 937 000 Ft-ot, akkor már csak 32 965 - Ft marad.

„A számok azt tükrözik, hogy a munkavállaló számára 2010-ben is megéri a béren kívüli kedvezményes adózási körbe tartozó, valamint a továbbra is adómentes internet-hozzájárulás elemeket igénybe venni, s a munkáltató is ebben a formában tudja a legkedvezőbb feltételeket biztosítani adott esetben„- erősítette meg Hegedüs Sándor.

Cafetéria keretében igénybe vehető kifizetés alakulása

Munkáltatói költség

100 000 Ft

Adóteher (25%)

- 20 000 Ft

Juttatás összege

80 000 Ft

A kifizetés alakulása bérjövedelemként

Bruttó összeg (havi)

77 821 Ft

Munkáltatói terhek

Nyugdíj-biztosítási járulék (24%)

18 677 Ft

Egészségbiztosítási járulék (2%)

1 557 Ft

Munkaerő-piaci járulék (1%)

778 Ft

Szakképzési járulék (1,5%)

1 167 Ft

Összes munkáltatói teher

100 000 Ft

Munkavállalói terhek

Nyugdíjjárulék és magán-nyugdíjpénztári tagdíj (9,5%)

7 393 Ft

Egészségbiztosítási járulék (6%)

4 669 Ft

Munkaerő-piaci járulék (1,5%)

1 167 Ft

Szja 5 millió Ft alatt (17%),5 millió Ft felett (850 000 Ft + 32%)[1]

16 802 Ft

31 627 Ft

Nettó bér

47 790 Ft

32 965 Ft[1] Alapja a „szuper bruttósítás” értelmében a bruttó bér 27%-kal növelt összege, azaz jelen példában 98 833 Ft.

Cafeteria elemek, amelyek most kimaradtak …

Egyes, korábban adómentesen adható juttatások nem kerültek be a kedvezményesen adózó körbe, ilyenek többek között:

  • a hidegétkeztetés-utalvány, az étel-, ital-automatából történő vásárlásra jogosító elektronikus adathordozó biztosításának a lehetősége, 
  • a művelődési intézményi szolgáltatás (a gyakorlatban kultúrautalvány),
  • a munkáltató által adott termék, szolgáltatás (csekély értékű ajándék),illetve az ezekre szóló utalvány (ajándékutalvány).

Amennyiben a korábbi feltételeknek és mértékeknek megfelelően juttatják jövőre, akkor azok adóköteles természetbeni juttatásnak minősülnek, vagyis január 1-jétől jelentősen magasabb adóteher mellett (97,89 százalék) adhatók.


    Kapcsolódó bejegyzéseink