Facebook image
Mentés
Kalocsai Zsolt, RSM Hungary, elnök-vezésigazgató
Kalocsai Zsolt

Magyar rendszám, kedvezményes regisztrációs adó – csak áfával együtt!

Vészesen közeledik szeptember első napja, ezt követően pedig jelentősen szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. A vonzónak tűnő, év végig tartó regisztrációsadó-amnesztia azonban - bonyolultsága mellett - még áfa kötelezettséget is tartogat az érintettek számára, ami az előzetes lelkesedést jelentősen lehűtheti - véli az RSM DTM Zrt. szakértője.

A december végig tartó regisztrációsadó-amnesztia nem csupán az 50 százalékos adócsökkentés miatt tűnik vonzónak, erős nyomást jelent az ősztől jelentősen szigorodó új szabályozás és a várható szankciók súlya is. A csökkentett regisztrációs adó megfizetését követően már kérhető a magyar rendszám, azonban az áfa, valamint a gépjárműadó megfizetése is megjelenik kötelezettségként, hiszen a jelenlegi regisztrációs adó amnesztia nem terjed ki ezen adónemekre. Az adófizetési kockázatot hivatott kezelni a gépjármű „magyarosításához” kialakított eljárásrend, az lefelezett regisztrációs adó megfizetéséhez és a magyar rendszám megszerzéséhez pénzügyi képviselő bevonását írta elő a jogalkotó.

A pénzügyi képviselő – aki a külföldi cég számára adószámot kér a magyar adóhatóságnál – az adókötelezettség teljesítéséért megbízójával együtt egyetemlegesen felel. Ezért az adóalany által fizetendő 50 százalékos regisztrációs adó mellett a várható általános forgalmi adó és gépjármű adó kötelezettséget is figyelembe véve kell bankgaranciát, vagy egyéb garanciát kérnie partnerétől. „A 10 000 feletti külföldi rendszámmal közlekedő közül alig páran érdeklődtek a lehetőségek iránt, azonban többnyire már az is a meglepetés erejével hatott, hogy áfá-t is kell fizetni, valamint az is, hogy a pénzügyi képviseleti eljárás mit jelent és hogyan működik ”- összegezte a tapasztalatokat Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója. „Mivel pénzügyi képviseletet csak legalább 50 millió Ft jegyzett tőkéjű vagy ekvivalens bankgaranciával rendelkező társaság láthat el, ez könnyű helyzetbe hozza az adóhatóságot: biztosan talál egy olyan tőkeerős felelőst, aki a járműtulajdonos esetlegesen elmaradó adófizetése esetén felelősségre vonható. Kérdés azonban, hogy mindezeket figyelembe véve milyen mértékben tudja elérni a szabályozó a kívánt célt, a magyar rendszámra történő áttérést és valóban elégséges motiváció-e a kedvezmény valamint a kilátásba helyezett büntetések és szankciók összessége”.

Jövőre még kevesebb lehet a hazai vezető és a külföldi rendszám párosa

2011. szeptember 1-től jelentősen módosulnak a külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. Szűkre szabottan lesz jogos a külföldi rendszám használata, egyrészt ha az üzembentartó belföldi, de nem természetes személy, amely külföldön bejelentett, magyarországi székhelye (vagy telephelye) van és rendszeres tevékenységet is végez itt, és a tulajdonos a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte. Másrészt, ha a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja belföldön, ha azt egyébiránt a rendszeres külföldi munkavégzés érdekében vezeti. Utóbbi esetben a használathoz az üzembentartó írásbeli hozzájárulása is szükséges, a jármű birtokbaadási időpontjának megjelölésével.
A külföldi rendszám használatának jogosságát a jármű üzembentartója vagy vezetője a közúti ellenőrzés során közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni. Ennek hiányában a jármű rendszáma és a forgalmi engedély a helyszínen bevonható, illetve végső soron 800 000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható az üzembentartó vagy a vezető.

További részletek a témában és a 2012-től évényes regisztrációs adó tarifák.


    Kapcsolódó bejegyzéseink