Facebook image
Mentés

Adóregisztráció – kalózok állami felségvizeken

Az előzetes ellenőrzés felelősségét egyre inkább a vállalati szférára terhelik mind a nemzeti adóhatóságok, mind az uniós szervezetek - ezt tükrözi az Európai Bizottság legutóbbi, az adószámok érvényességére vonatkozó figyelmeztetése.

Az Európai Bizottság (Bizottság) az elmúlt napokban felhívta a figyelmet arra tényre, hogy adószámot csak tagállami adóhatóságok adhatnak ki. E tény hivatalos nyomatékosítására az adott okot, hogy a Bizottság tudomására jutott, hogy egyes szolgáltatók előlegfizetés ellenében ígérnek adóregisztrációt.

A Bizottság emlékeztetésének legfontosabb üzenete, hogy ha egy partner adószámának érvényességével kapcsolatban a legcsekélyebb kétség felmerül, indokolt és elvárt, hogy azt az adóhatóságok honlapján ellenőrizzük, és nem csak a Közösségi adószámok tekintetében. „A Bizottság felhívása jól mutatja, hogy mind az adóbevételek felett őrködő nemzeti hatóságok, mind az uniós szervezetek egyre erélyesebben foglalnak állást amellett, hogy az adókötelezettségek teljesítése során felelősségteljes - a partnerek adatainak rutinszerű vizsgálatát is magában foglaló - magatartást várnak el a társaságoktól” – emeli ki Sztankó Dániel, az RSM DTM Hungary adótanácsadója.

Az ellenőrzési körbe beletartozik az üzleti partnerek - a vevők, a szállítók, ideértve az adóképviselőket is - körültekintő kiválasztása és folyamatos ellenőrzése is. Amennyiben egy társaság olyan szállító számlája alapján von le, vagy igényel vissza adót, akinek az adószáma érvénytelen volt, az adóhatóság azt fogja vizsgálni, hogy a társaság kellő körültekintéssel és gondossággal járt-e el a számla levonásba helyezésekor, vagy visszaigénylésekor.

Érdemes tehát a pénzügyi check-listet kibővíteni az üzleti partnerek adószámával is, hogy csak az adóhatóságok által kiadott és érvényes adószámra kiállított számlát fogadjunk be, valamint csak megbízható adóképviseleti szolgáltatóval dolgozzunk. „A társaságok fokozottan felelőssé váltak az általuk belátható körben elkövetett csalásokért és visszaélésekért, az előzetes kontrol beépítése egyre inkább a vállalati szférát terheli”-véli Sztankó Dániel. A Bizottság honlapján elérhető mind a 27 tagállam adóhatóságának praktikus összefoglalója az melyekből kiderül az is, hogy hol lehet online ellenőrizni a partnerek adószámait. A

A nemzetközi adóregisztrációra egy társaság abban az esetben jogosult, ha áfa kötelezettsége a székhelyétől eltérő államban keletkezik, de cégalapításra nem kötelezett. Ezzel a megoldással áfa kötelezettségének képes eleget tenni, de mentesül az egyéb a fizikai cégalapításhoz kapcsolódó kötelezettségektől és költségektől. Az adóregisztráció versenyelőnyt biztosít olyan magyar társaságok számára, amelyek más tagállamban vámkezeltetnek importjaik során, vagy amelyek külföldön lévő készleteikből értékesítenek. Másrészt azoknak a külföldi társaságoknak, amelyek magyarországi tevékenységük kapcsán áfa alanyokká válnak. Az adóregisztrációs szolgáltató minden belföldi adókötelezettségnek eleget tesz, beleértve az adóellenőrzések során a cég teljes körű képviseletét is.


    Kapcsolódó bejegyzéseink