Facebook image
Mentés
RSM Hungary

Oltson olcsón - H1N1 védőoltás adómentesen

A parlament által 2009. november 9-én elfogadott, a köztársasági elnök által november 16-án aláírt törvény, az egyéni vállalkozókról és egyéni cégekről tartalmazza azt a módosítást, miszerint a védőoltás adómentes természetbeni juttatásnak minősül, amelyet a törvényalkotó visszamenőleges hatállyal 2009. január 1.-től léptet hatályba. "A munkaadót sem személyi jövedelemadó, sem pedig járulékfizetési kötelezettség nem terheli, a szabályozás nemcsak a vakcina ellenértékére, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenértékre is vonatkozik" - hívja fel a szabályozás változására a figyelmet az RSM DTM szakértője.

Az egészségmegőrzés illetőleg a munkavállalók egészségével kapcsolatos preventív programok egyre inkább a munkáltatók figyelmének középpontjába kerülnek. Nem véletlen ez, hiszen a vállalatok sikeressége nagyban függ a munkavállalók egészségétől, az aktívan, betegségtől mentesen munkában töltött időtől, s egy esetlegesen szélesebb körben megjelenő H1N1 vírus, a vállalatok működését is veszélyeztetheti. Az előnyök között nemcsak a prevenciót, a munkavállalókkal való törődést, a védőoltás helyi beadásán keresztül történő esetleges munkaidő kiesés elkerülését kell megemlíteni, hanem azt is, hogy a munkáltatók a védőoltást adómentesen biztosíthatják munkavállalóik részére. „Már nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem egyre több kis és középvállalat nemcsak a vakcinát, hanem a védőoltás beadását is biztosítja munkaidőben a vállalat székhelyén, s mindez a szabályozás jelenlegi változása miatt már adómentes természetbeni juttatásként számolható el.” – mutatott rá Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adócsoportjának vezetője.

A parlament által 2009. november 9-én elfogadott, a köztársasági elnök által november 16-án aláírt törvény - az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégekről - tartalmazza azt a módosítást, amelynek megfelelően a védőoltás adómentes természetbeni juttatásnak minősül, visszamenőleges hatállyal 2009. január 1.-től. Az új rendelkezésnek megfelelően a munkaadót sem személyi jövedelemadó, sem pedig járulékfizetési kötelezettség nem terheli. A szabályozás nemcsak a vakcina ellenértékére, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenértékre is vonatkozik.

A vakcina beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót a társaságnak be kell fizetnie - teljes adómentességet így nem élvezhet -, az oltási szolgáltatást ugyanakkor adómentes körbe sorolja az általános forgalmi adó törvény. Az igazi kérdést azonban nem az áfa, hanem az oltási szolgáltatással kapcsolatos személyi jövedelemadó és járulékfizetés jelentette, ami hivatkozott törvény értelmében megszűnik, így semmi akadálya az adómentes oltásnak, ami a korábbi adóterhek ismeretében a változást megelőzően közel kétszeresébe került volna.

„Mi magunk is tapasztaltuk, hogy egyes vállalatok a kulcsszolgáltatóiktól, illetőleg kulcsbeszállítóiktól a H1N1 várható negatív hatása miatt epidémiatervet, valamint olyan megelőző programot várnak, megerősítve, hogy a kulcspartnerek a szolgáltatásokat illetve a termelés folytonosságához szükséges beszállításaikat egy esetleges járvány esetén is biztosítani tudják” – összegezte Hegedüs Sándor.


    Kapcsolódó bejegyzéseink