Összesen 27 bejegyzés

ECJ – Az EB jogeseteiből: Költségátterhelések székhely és áfacsoport részét képező állandó telephely között

Tényállás: A Skandia America Corp (SAC),egy amerikai székhelyű társaság, Svédországban rendelkezett fiókteleppel (Skandia Sverige),amely tagja egy svéd áfa-csoportnak. A SAC globális beszerzési vállalkozásként működött, pontosabban, különböző Skandia-entitások javára IT-szolgáltatásokat (jellemzően számítástechnikai platformokat) szerzett be, illetve fejlesztett.

Tovább

ECJ – Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: költségátterhelések székhely és állandó telephely között

A tényállás: az FCE Bank plc. egy brit bank, amely több országban, így Olaszországban is rendelkezett fiókteleppel, amely egyben a bank állandó telephelye is volt. FCE Bank plc. a központi költségek (központi menedzsment, belső tanácsadás, tréningek, adatfeldolgozási és szoftverfejlesztési költségek) egy részét átterhelte az egyes fióktelepekre, a fióktelepek és a székhely közötti ún. „költségátterhelési megállapodásnak” megfelelően.

Tovább

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: Leányvállalaton keresztül keletkezik-e állandó telephely?

Egy dán utazásszervező anyavállalat, a DFDS A/S az Egyesült Királyságban a DFDS Ltd. nevű brit leányvállalatán keresztül értékesített utazási csomagokat brit magánszemélyeknek. A brit székhelyű DFDS Ltd. ügynöki jutalékot kap a dán DFDS A/S-től. A brit magánszemélyekkel a dán DFDS A/S áll szerződéses kapcsolatban. Az akkori teljesítési helyre vonatkozó szabályok szerint az ügylet teljesítési helye a szolgáltató gazdasági letelepedettsége.

Tovább

Fixed Establishment – ECJ (European Court of Justice) jogesetek 1. rész

C-168/84. sz. Berkholz-ügy Tengerjáró kompon üzemeltetett játékgépek a szolgáltatás teljesítési helye szerint, a nyújtó székhelye szerint vagy az állandó telephelye szerint adóztatandó, továbbá, hogy vonatkozik-e rá a nemzetközi hajóztatás áfamentessége? Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja »

Tovább

Kiemelt témák

 Tovább