Facebook image
Mentés

ECJ: Az EB áfa jogeseteiből - egy ügylet vagy több ügylet az áfában? 3. rész

A C‑251/05. sz. Talacre Beach Caravan Sales Ltd. („Talacre”) ügyA tényállásAz angliai székhelyű Talacre társaság felszerelt lakóautókat értékesített.

Az Angliában irányadó szabályozás szerint a lakóautók ‑ a hatodik áfa irányelv áfa mentességet biztosító pontja alapján ‑ nulla százalékos, míg azok belső felszerelése ‑ az áfa irányelv adómentességet tartalmazó pontja alóli kivételként ‑ általános mértékű áfa kulccsal adózik.

A Talacre úgy vélte, hogy a lakóautók és az azokban található felszerelések értékesítése egységet képez, ami azzal jár, hogy egységes áfa mérték alkalmazandó rájuk. Ezért a teljes termékértékesítésre a fő elemre, vagyis a lakóautókra vonatkozó áfa kulcsot ‑ az áfa mentességet ‑ alkalmazta.

Az angol hatóságok a termékértékesítés egységességét ugyan nem vitatták, de úgy ítélték meg, hogy a nulla százalékos adómérték csupán a lakóautókra alkalmazható.

Az Európai Bírósághoz feltett legfőbb kérdés

Milyen adómértéket kell alkalmazni valamely egységesnek minősülő termékértékesítés esetében, ha a termékegység fő eleme áfa mentes, míg a másik része a mentesség alól kizárt termékeket tartalmaz?

A döntés

Az EB úgy vélte, hogy ha az adómentességet az egységes termékértékesítés valamennyi elemére alkalmaznánk, az kitágítaná a lakóautókra érvényes áfa mentességet. Ez azonban ellentétes lenne a hatodik áfa irányelv áfa mentességének megszorító értelmezésével.

Az EB kifejtette, a vonatkozó ítélkezési gyakorlatából elméletileg az következik, hogy egységes termékértékesítés esetén egységes áfa mértéket kell alkalmazni. Az értékesítés egyes elemeinek külön adóztatása azonban lehetséges, ha csupán így teljesülhetnek az áfa mentesség érvényesüléséhez szükséges feltételek. Tehát külön adómértéket lehet alkalmazni egy áfa mentes és áfás termékekből álló, egységes termékértékesítés áfás részére, ha az olyan termékre vonatkozik, ami – kifejezett kivételként – kizárt az áfa mentesség alól.

A konklúzió

Döntésében az EB a korábbi vonatkozó és ítéletekben foglalt elveket finomította tovább. Az eset alapján az összetett ügyletek jellemzői az alábbi, nem teljeskörű, illetve konklúzív felsorolásban foglalhatók össze:

  • Egységes termékértékesítés esetén elméletileg főszabályként egységes áfa mértéket kell alkalmazni.

Más a helyzet azonban, ha az adott termék kifejezetten kivételként szerepel az áfa mentesség alól, például ha az adómentesség nem terjed ki a lakókocsikban lévő ingóságokra/felszerelésekre. Ebben az esetben nem vitatott, hogy a lakókocsi értékesítése a felszereléssel együtt egységes értékesítés, de mivel a felszerelésre kifejezett kivétel vonatkozik, ezért arra az adómentesség nem alkalmazható.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom