Facebook image
Mentés

Környezetvédelmi termékdíj: közeleg a határidő!

Közeledik április 20-a, az első negyedéves termékdíj bevallási határidő. Mint ahogy azt korábbi bejegyzésemben ismertettem, 2013-tól a termékdíj ellenőrzése visszakerült az adóhatóság hatáskörébe, ezzel könnyebben összefutnak nála az áfa- és a termékdíj-bevallások. Így például gyorsan rájönnek arra, hogy ki szerepeltet külföldről történő behozatalt és belföldi értékesítést egyazon bevallásban (vagy ilyen tranzakciókat korábbi időszakokra),és ha az illető adózó nincs bejelentkezve a termékdíjra, már kopogtatnak is nála az adóellenőrök a külföldről behozott csomagolószerek utáni termékdíj-fizetési kötelezettséget vizsgálva.

Azt a vállalkozást, amelyik nem vall semmit és talán be sincs jelentve, azt sokkal könnyebben ellenőrizi az adóhatóság, hiszen ha kiderül, hogy be kellett volna jelentkeznie a környezetvédelmi termékdíj alá − nem kell szakmai mélységben elemezni a tranzakciókat, nem kell a mögöttes analitikákat, és dokumentációkat ellenőrizni, így rögtön tudnak is büntetni.

Főleg a külföldről történő behozatalt és a belföldi értékesítést párosító tranzakciók esetén (importőrök figyelem!)javasolt a termékek és a tranzakciók felülvizsgálata, és amennyiben termékdíj-kötelezettség keletkezett, mihamarabb el kell végezni a termékdíj regisztrációját, és be kell nyújtani a negyedéves termékdíj bevallást a NAV felé, ellenben igen magas büntetésre számíthatnak a mulasztók.

Az első negyedéves bevallásokat a régi szabályoknak megfelelően kell benyújtani az érintett vállalkozásoknak április 20-ig.

Fontos momentumok, tapasztalatok

 1. A termékek vizsgálata
  Főszabály szerint a termékdíjra kötelezett termékeket a vámtarifaszám alapján azonosítják, azonban a termékdíjról szóló törvény. mellékletének fogalommagyarázatát is hozzá kell olvasni a beazonosításhoz, mert a mellékletben „ex.” jelölés esetén nem minden, az adott vámtarifaszámhoz tartozó termék, termékdíj-köteles. Mindemellett érdemes évente felülvizsgálni a termékeket, hiszen a lista évről-évre változik.A nem szokványos csomagolások esetén is meg kell vizsgálni, hogy az adott csomagolószer egyáltalán termékdíj-köteles-e például fémládák, fahordók, műanyag rácsos ládák, mert ezeknél sokszor nem is szerepel a rájuk vonatkozó vámtarifaszám a csomagolószer-katalógusban, így nem is termékdíj kötelesek, akkor sem, ha nem többutasok.
 2. Reklámhordozó papírok
  A reklámhordozó papírok fogalmára kiemelt figyelmet kell fordítani, mert a tavasszal benyújtandó módosító javaslattal várhatóan a korábbihoz képest több mindent sorolnak majd ide.
 3. A termékdíj-fizetésre kötelezettek köre és az időtényező
  A termékdíj esetében is fontos az időbeliség. Ha van első belföldi forgalomba hozatal és első saját célú felhasználás, ezek közül arra (és annak) kell fizetni a környezetvédelmi termékdíjat, amelyik hamarabb valósult meg. Ha ez a két dolog két különböző társaságnál történik, akkor az fizet, aki előbb volt belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználó. Korábban a vámhatóság többször amellett foglalt állást, hogy a belföldi forgalomba hozatal esetén a kritérium, hogy a termék Magyarországon legyen az értékesítéskor. Az adóregisztrált társaságok esetében, amelyek Magyarországon kizárólag áfaszámmal rendelkeznek, amennyiben például a külföldről behozott árukat rögtön vevőjükhöz raktározzák be, és meg is történik az értékesítés, akkor a vámhatóság korábbi megközelítése szerint nem az adóregisztrált lenne a termékdíj fizetésére kötelezett, bár ő vall először belföldi értékesítést az adóhatóság felé. Ehhez hasonlóan, ha belföldről vesz az adóregisztrált termékdíj-köteles terméket, de azokat külföldre szállítják, és már az eladó pontosan tudja, hogy külföldre kerülnek majd, nem keletkezik termékdíj-kötelezettség a belföldi eladónál, függetlenül attól, hogy az exportáló az adóregisztrált lesz. Amennyiben az adóregisztrált fizeti a termékdíjat a tranzakció után, érdemes megvizsgálni a tranzakciót és állásfoglalást kérni az adóhatóságtól, nehogy ne, vagy éppen feleslegesen fizessük a környezetvédelmi termékdíjat. Még a múltra visszamenőlegesen is érdemes lehet az ilyen konstrukciók esetén állásfoglalást kérni az adóhatóságtól, mert pozitív válasz esetén a helytelenül befizetett termékdíj visszaigényelhető.
 4. Termékdíj alóli kijelentkezés
  A 2012-es változásokkal nagyon sok cég kikerült a termékdíj-fizetési kötelezettség alól:
  -  vagy azért, mert belföldről szerzik be a csomagolószert és már csomagolás után nem kell nekik megfizetniük termékdíjat,
  -  vagy azért nem kell már fizetniük, mivel az adott vámtarifaszám kikerült a termékdíj törvény, vagy a kormányrendelet mellékletéből.Ezeknek a társaságoknak nem kell nullás bevallást beadniuk, hanem ki kell jelentkezniük a termékdíj alól. Ha később valamiért mégis kötelezettek lesznek, csak be kell jelentkezniük újra és már nyújthatják is be a bevallást.
 1. Termékdíj átvállalása – szerződések aktualizálása
  Amennyiben valaki korábban több évre szóló átvállalási szerződést kötött beszállítójával, vagy vevőjével, érdemes ellenőriznie az átvállalási szerződését, mert mind a jogcímekre való hivatkozások, mind a Csomagolószer Katalógus kódok (CSK) változtak. Ha a CSK-kódok vagy a jogcím változott, mindenféleképpen szükséges a szerződésmódosítás a felek között.
 2. Újrahasználható csomagolószerek, raklapok
  Még mindig van lehetőség a 2012-es évre is az újrahasználható csomagolószerek rendezésére, de már csak addig, amíg meg nem jelenik az új kormányrendelet.A többutas csomagolás csak akkor minősül újrahasználhatónak, ha az újrahasználható csomagolószer bejelentésre kerül az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez (OKTVF),és csak akkor lehet mentesülni a környezetvédelmi termékdíj fizetése alól, ha a kötelezett betétdíjas rendszert alkalmaz. Ha nem többutasként van nyilvántartva a csomagolás, minden alkalommal fizetni kell termékdíjat, amikor első belföldi forgalomba hozatal, vagy első saját célú felhasználás történik.
 3.  Adatszolgáltatási kötelezettség az OKTVF felé – termékdíjhoz kapcsolódó egyéb jogszabályok
  Csomagolás és bizonyos elektronikai termékek belföldi forgalomba hozatalakor adatszolgáltatási kötelezettség áll fent az OKTVF felé. Fel szeretném hívni a figyelmet, hogy itt csomagolásról van szó és nem csomagolószerről, mint a termékdíjnál.
 4. Hulladékgazdálkodás
  Azon vállalkozások, amelyeknél a gazdálkodás során  nagy mennyiségű hulladék keletkezik, tanácsos, ha nem kidobja azokat, hanem felveszi a kapcsolatot egy hulladékgyűjtő szervezettel. A hulladék átvételéért ezek a szervezetek fizetnek, mert ők is támogatást kapnak a visszagyűjtésre az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségtől (OHÜ). Nagy mennyiségű hulladék esetén akár az OHÜ-s támogatás 100 százalékát is megkaphatjuk a begyűjtőtől!
 5. Termékdíj bevallása – kerekítés
  Az új termékdíj bevallásban 2 tizedesre kell kerekíteni. Bár az eltérés minimális a mulasztást ugye könnyen beazonosítja az adóhatóság.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a termékdíj tekintetében az idén számíthatunk az adóhatóság ellenőrzéseire, és mindenkinek fontos mérlegelnie, hogy nem éri-e meg inkább egy kis időt rászánni a termékdíjra, hogy elkerülhesse a könnyen kiosztható magas mulasztási bírságokat.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom