munkabér adóterhei

A bruttó munkabérek adóterhei két fő csoportba sorolhatók:

  • a munkavállalót terhelő adók és járulékok, valamint
  • a munkáltatót terhelő adók és hozzájárulások.

A munkavállalómunkabérét terhelő adók és járulékok a következők lehetnek (2020-ban):

  • 15 százalék személyi jövedelemadó (szja),
  • 2020. január 1-től június 30-ig  10 százalék nyugdíjjárulék,  továbbá összeségében 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék. 2020. július 1-től pedig  18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék (melynek mértéke megegyezik a korábbi járulékmértékek összegével). 

A munkaadót a bruttó munkabérek után az alábbi adó és hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli (2020-ban):

  • 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó (szocho),
  • 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás.

A fizetendő adók és járulékok – a különböző jogszabályi rendelkezésekben foglalt feltételek esetén- adó-, adóalap, illetve járulékkedvezményekkel csökkenthetőek. Bizonyos esetekben adó-, vagy járulékmentesség érvényesül,  pl. saját jogú nyugdíjas munkavállaló esetén  jelenleg sem kell járulékokat és kifizetői terheket fizetni, 2020. júliustól pedig a foglalkoztatás formájától függetlenül valamennyi nyugdíjas munkavégzőre kiterjed a járulékmentesség, továbbá a kifizetők is mentesülni fognak az ezzel kapcsolatos adó- és hozzájárulás terhek alól.  2020. július 1-től a járulékösszevonás miatt a jövőben a családi járulékkedvezmény a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkal szemben érvényesíthetővé válik. 

Bizonyos speciális ellátások (pl. gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj, álláskeresési támogatás stb.) után a társadalombiztosítási járulék helyett egy 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni.

Bérkalkulátor 2020 
Számolja ki a munkabért és közterheit! 
Kiszámolom

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább