értékcsökkenés

Az értékcsökkenés az immateriális javak és a tárgyi eszközök fizikai kopásának, erkölcsi avulásának pénzben kifejezett értéke, míg az értékcsökkenési leírás az értékcsökkenés költségként történő elszámolása.

A számviteli törvény szerinti értékcsökkenés meghatározása elsősorban a maradványérték, valamint a hasznos élettartam alapján történik, ugyanis a törvény rendelkezése alapján az immateriális javaknak, a tárgyi eszközöknek a hasznos élettartam végén várható maradványértékkel csökkentett bekerülési (beszerzési, illetve előállítási) értékét fel kell osztani azokra az évekre, amelyekben ezeket az eszközöket előreláthatóan használni fogják.

Ezzel szemben a társasági adó (tao) törvény 2. számú melléklete egyértelműen meghatározza, hogy adott eszköztípus esetében pontosan mekkora százalékos leírási kulcsot kell alkalmazni a társasági adó meghatározása tekintetében.

A társasági adó alapját növeli a számviteli törvény szerint elszámolt terv szerinti és terven felüli értékcsökkenési leírás, míg a társasági adó törvény szabályai szerint elszámolható értékcsökkenési leírás csökkentő tételnek minősül.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER