Facebook image

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az áfabevallások teljesítéséhez a közeljövőben három rendszer fog működni egymással párhuzamosan. Vegyük sorra melyek ezek!

  • Az ÁNYK áfabevallás: a már széles körben ismert és jelenleg is használt rendszer.
  • A webes áfa-kiajánlás: erről egy korábbi blogunkban részletesen írtunk.
  • És az eÁfa M2M XML: az új típusú XML struktúrájú bővített áfaanalitika, ami egy előre definiált adatstruktúra lesz, amely XML formátumban tartalmazza majd a cégek adott időszaki áfaanalitikáját és az áfabevalláshoz szükséges további információit. 

A következőkben részletesen megvizsgáljuk, mi rejlik az új mozaikszó mögött, hogyan segíti a cégek eÁFA analitikáját az új rendszer. 

Kinek és miért éri meg az M2M eÁfa?

Az első kérdés az M2M áfával kapcsolatban valószínűleg minden vállalatnál az, hogy mennyibe kerül ez az adott társaságnak. Miért éri meg? Vagy pusztán csak kötelező lesz bevezetni, melynek hiányában szankcióval sújtható a cég? 

A jó hír az, hogy a NAV az elmúlt években rendszeresen egyeztet az adózókkal és a könyvelő-, adótanácsadó cégekkel. Ezért nem csak a saját szempontjai alapján alakítja az áfához és számlázáshoz kapcsolódó elvárásait, hanem szolgáltatói mivoltát is egyre inkább erősíti. 

Így a NAV elképzelése alapján az M2M XML bevezetésével több, a cégek szempontjából előnyös feltétel is teljesülhet:

1. Az adózók adminisztratív terhei csökkennek 

2. Adózók számára több adat lekérdezése biztosítható, egy komplex szolgáltatáscsomag formájában. 

Ennek része egy olyan ellenőrzési csomag, amelyet jelenleg a revizorok alkalmaznak validációs céllal. Ezt a validációs csomagot az adóhivatal az eÁfa M2M XML feltöltésekor felajánlja a vállalkozásoknak, így is segítve jogkövetésüket. Ebben a csomagban újdonságként megjelenik az adófolyószámla adatok lekérdezhetősége, illetve a jövőben egyes adózói adatbázisok (pl.: köztartozásmentes adózók, alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók stb.) gép-gép úton történő lekérdezése is elérhetővé válhat. 

A már ismert NAV online számla adatok lekérdezése mellett megjelenik a pénztárgép adatok, vám-árunyilatkozat feldolgozó rendszer adatai, áfabevallás áfakiajánlás adatai, NAV adókódok lekérdezésének lehetősége is. Így az áfaanalitika adatai több szempontból validálhatóak, ellenőrizhetőek lesznek, segítve a vállalatokat a minél pontosabb áfabevallás elkészítésében. 

Mint tudjuk jelenleg és a jövőben is nagy hangsúly van a helyes NAV online számla adatszolgáltatáson, ezért javasolt teljeskörűen ellenőrizni az online számla adatszolgáltatások adatait, mind a kiállított, mind a befogadott számlák tekintetében. Hiszen egy-egy elmaradt, vagy valóságtól eltérő adattartalommal jelentett adatszolgáltatás nem csak bírságot vonhat maga után, hanem eltérést is okoz egy adott vállalkozás és az adóhatóság rendszerében nyilvántartott információk között. 

Természetesen az adóhatóság számára is számos előnnyel jár majd az új rendszer: 

1. Csökkennek a NAV adminisztratív terhei. Az egységes eÁfa rendszerrel eliminálható lesz a NAV azon nehézsége, miszerint ahány vállalkozás, annyi áfaanalitika. Ha a NAV minden vállalkozástól ugyanabban az adatstruktúrában kapja majd az áfaanalitikát, akkor az ellenőröknek elég lesz a sémát és az arra épülő ellenőrzési funkciót egyféleképpen megtanulni és alkalmazni.

2. További kockázatelemzési protokollok kiépítése az adóhatóságnál. Ezáltal a felesleges adóhivatali kérdések és ellenőrzések is kiszűrhetőek, így mind a hatóság, mind a vállalkozások oldalán kapacitás szabadulhat fel.

Kérdése van, kérje szakértőnk segítségét!

Hogyan tudunk leggyorsabban végigmenni az eÁfa M2M sztrádán?

Az eÁfa M2M általunk „autópályának” nevezett funkciója úgy valósul meg, hogy egy jó ideig egyszerre fut a most „főútvonalnak” tekintett ÁNYK áfabevallással. Így nem kell senkinek megijednie, először tesztüzemben, majd még a jelenlegi ÁNYK áfabevallással párhuzamosan fog életbe lépni az új digitális áfabevallási metódus. Így minden társaság el tudja dönteni, hogy melyik megoldás az optimális számára. 

Azt viszont már most jelezte az adóhivatal, hogy azok a cégek, amelyek eÁfa M2M XML áfabevallást adnak be, valószínűleg kevesebb adóhatósági megkeresésre számíthatnak a jövőben és az áfabevallás M lapjaival sem kell bajlódniuk. 

Ennek oka az, hogy az M2M opcióval készülő áfabevallás jóval több információt tartalmaz, mint a jelenlegi ÁNYK-s áfabevallás. Az M2M XML-ben a vállalat az áfaanalitikáját és további információkat is benyújt a NAV részére, míg jelenleg ezeket az az adóhivatal csak az áfabevallás benyújtása után indított jogkövetési-, vagy adóellenőrzésben tudja megszerezni. 

Az adódigitalizáció mellett is fontos lesz a könyvelők és tanácsadók szürkeállománya és munkája, a NAV elvárások átültetése az IT-fejlesztésekbe és lefordítása az IT-fejlesztők számára a github anyagok értelmezésével ismét kihívás elé állítja a szereplőket.

Az áfaanalitika kibővülhet, új elemek kerülnek bele 

Szemfüles olvasónkban felmerülhet a kérdés, hogy ha az áfaanalitika előre definiált lesz az M2M XML-ben, akkor a többi vállalkozásnál, aki ÁNYK-t vagy webes áfa kiajánlást használ, hogyan valósul ez meg? Jogos kérdés és a NAV meg is adta rá a választ! 

Az eddigi gyakorlattól eltérően most jogszabályban rögzítik, hogy pontosan milyen adatokat kell tartalmaznia egy magyar adózó áfaanalitikájának. Üdvözlendő ez a hír mindazoknak, akik szeretnek standardizált adatokkal dolgozni, ezáltal egyszerűbbé téve az összehasonlíthatóságot és az ellenőrzést.

A githubon már szeptember elején megjelent a NAV által publikált részletező anyag az M2M-ről, amelyben azt olvashattuk, hogy jelenleg valószínűleg a vállalkozások nagy átlaga kevesebb adatot szerepeltet az áfa analitikájában, mint amit az M2M XML elvár. A githubon megjelent dokumentáció ugyan még nem végleges, de az már látható belőle, hogy fejlesztésekre lesz szükség a legtöbb esetben az áfabevallások elkészítéséhez!

Az új NAV eÁfa XML elvárások és lehetőségek kihívásai 

Természetesen, mint minden más új rendszer, az eÁfa M2M XML bevezetése vállalati oldalon is változásokkal jár majd. Vegyük sorra, mikre kell leginkább figyelni a cégeknek!

  1. Olyan adatokat fog kérni az adóhivatal az M2M-ben, amit eddig nem kellett még az áfaanalitikában szerepeltetni, ezeket a könyvelési rendszerekben össze kell kapcsolni. 
  2. Lesz egy NAV által kiadott adókód-struktúra, amelynek meg kell feleltetni a vállalkozás saját tranzakcióit, adókódjait. Ezt meg kell majd tenni, minden egyes újabb tranzakciótípusnál, sőt ha a NAV változtat akkor ezeket a változásokat is le kell követni.
  3. Meg kell vizsgálni és ki kell alakítani a NAV által tervezett szolgáltatáscsomag (API lekérdezések során kapható extra adatok) beépítését vagy beépíthetőségét.
  4. Értelmezni kell a NAV által kiépített ellenőrző funkciók visszajelző üzeneteit, és a kapcsolódó adathalmazt javítani, amennyiben szükséges.
  5. Ki kell alakítani a könyvelői munka során, hogy a NAV adatbázisból lekérhető információkat milyen módon építi be a vállalkozás vagy könyvelője a napi munka során, és azon információkból milyen következtetéseket fog tudni levonni.
  6. Ki kell alakítani az áfabevallási rendszer új funkciót a vállalaton belül, illetve a kapcsolódó felelősségi köröket. 
  7. És nem utolsó sorban minden áfabevallási időszakban alkalmazni kell az újonnan kialakított struktúrát és elemezni az új típusú adatokat. 

Online számla jelentések és lekérdezések egész Európában

Nem csak a magyar adóhivatal vezet be online száma jelentéseket és adat-lekérdezéseket, ez a célja az Európai Uniónak is. Európai viszonylatban az jelent nehézséget a vállalkozásoknak, hogy míg a belföldi tranzakciók vonatkozásában a magyar adóhivatalhoz igazodnak, addig a külföldi tranzakciók viszonylatában nincs egységes EU-s szabályozás. Hamarosan ez is változni fog. Várhatóan 2024-25-ben a közösségi kereskedelemben a DRR rendszert (Data Reporting Requirements) tervezi bevezetni az EU Bizottság. A DRR fogja tartalmazni a közösségi ügyletek számláit, amelyet a magyar NAV online számla rendszerhez hasonlóan kell elképzelni, csak egy nagyobb, az EU több országát átfogó keretben.

Az RSM Hungary szakértői az online számla bevezetésekor nyújtott szolgáltatásokhoz hasonlóan, az új áfabevallási rendszer és a DRR bevezetésében is támogatást nyújtanak majd. Könyvelőként és áfatanácsadóként is érzékeljük, hogy a jogszabályok ismeretén túl a jogalkalmazásban, a cégek folyamatainak összehangolásában is lesz tennivaló. A NAV élen jár az adódigitalizáció megvalósításában, így az adóhatósággal párhuzamosan a társaságoknak folyamatosan gondolkodniuk és alkalmazkodniuk kell az újabb digitális kihívásokhoz. Szerencsére kimondhatjuk, hogy ezek most már nem csak elvárások, az eÁfa M2M az adózás területén szélesebbre tárhatja az adatlekérdezések lehetőségét. 

Kérje szakértőink segítségét!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom