Facebook image
Mentés

NAV online számla jelentés új titkosítási algoritmussal

2020. április 1-től a NAV online számla adatszolgáltatás keretében már csak az új, 2.0 séma szerint előállított számla XML dokumentumok küldhetők be a NAV-hoz, ráadásul egy új titkosítási eljárást kell alkalmazni a számlák riportálásakor! Két hónap múlva már minden számlázóprogramnak az új online számla 2.0 XML séma szerint kell jelentenie a számlaadatokat.

Már nem sok idő maradt az online számla 2.0 felkészülésre

Az adóhatóság tesztrendszere ősz óta fogadja a legújabb, 2.0 XML séma alapján előállított számla XML-formátum szerinti dokumentumokat, a szükséges felkészülés és tesztelés lehetősége már jó ideje megnyílt. A Connectax csapata nem hagyta az utolsó pillanatra a felkészülést, azaz online számla adatszolgáltató megoldásunk már hónapok óta fogadja és továbbítja a 2.0 XML séma alapján előállított számla adatszolgáltatásokat. 

A tesztkörnyezetben jelenleg mindkét megoldás (1.1 és 2.0 verzió) támogatott, az éles rendszerben a 2.0 támogatást február közepére ígérte a NAV. Februártól tehát az Online Számla rendszer éles verziója is párhuzamosan fogja kiszolgálni az 1.1 és a 2.0 verzió alapján történő számla adatszolgáltatásokat. Április 1-től ugyanakkor az 1.1 támogatása kivezetésre kerül, és ezt követően már csak a 2.0 verzió előírásai alapján teljesítő a számla adatszolgáltatási kötelezettség.

Azok a számlázó programok, amelyekben a változásokat nem sikerül az áprilisi határidőig átvezetni, “leszakadnak” az adóhatóság rendszeréről és onnantól már nem teljesítik a jogszabályban előírt bekötési kötelezettséget. A kimaradó számlák utólagos, sok esetben kézi adatrögzítésén túl üzemzavarra vonatkozó bejelentési kötelezettség is keletkezik a cégek oldalán. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmaradása az adóhatóság oldalán pedig viszonylag könnyen észlelhető, ez a hiba viszonylag hamar ráirányíthatja a figyelmet az adózóra!

A felkészülést segítendő XML-validátorunkkal itt ellenőrizheti saját 2.0 XML állományát, illetve tanácsadóink segítik a helyes XML állományok elkészítését. Az online számla adatbeküldést több tucat partnerünk alkalmazza sikeresen felhőalapú Connectax platformunkon keresztül, amelyhez a technikai csatlakozás néhány nap alatt megoldható.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem minden szervezet tudta még a megfelelő erőforrásokat és kompetenciákat allokálni a szükséges fejlesztésekre, amely a korábbi XSD verzióváltásokhoz hasonlóan, szoros együttműködést igényel a pénzügyi adminisztráció és a számlázóprogramok fejlesztői között. Technológiai adótanácsadóként a változások megértéséhez próbálunk támpontokat adni az alábbiakban.

Új titkosítási eljárás a NAV online számlánál

Az Online Számla 2.0 rendszer már kötelezően elvárja az SHA3-512 hash algoritmus alkalmazását a számlázóprogram és az adóhatóság rendszere közötti kommunikációban! Az új titkosítási elvárás a szélesebb körben elterjedt SHA-512 alapú titkosítási eljárást váltotta. Nehézséget jelenthet a számlázórendszer adatszolgáltató moduljának frissítésekor, ha annak platformján az SHA3-512 hash algoritmus nem érhető el. 

Ebben az esetben ennek támogatását is meg kell teremteni, nem elegendő az XML séma változások átvezetése! Ez pl. a korábbi ERP rendszerek, pl. SAP verziók esetében jelenthet problémát, ahol alapesetben csak a sztenderd SHA-512 érhető el. Ezen vagy a platform frissítése, vagy bizonyos SAP verziók esetében például, egy külső SAP add-on telepítése lehet megoldás.

Minta XML dokumentumok

A korábbi gyakorlattal ellentétben a NAV az Online Számla portál technikai dokumentációi között ezúttal nem publikált egyetlen minta számla XML dokumentumot sem. Ezek a példaállományok pedig nagyon hasznosak voltak, ezeken keresztül a több ezer soros XSD séma definíciós állomány elemeit a fejlesztők gyakorlati példákon keresztül is megismerhették. 

A cégek számára értékes Online Számla XML példákat ezúttal az Online Számla 2.0 GitHub felületén lehet megtalálni, ezek most csak itt kerültek publikálásra.

NAV online számla kapcsán  lenne kérdese?
Keresse tanácsadóinkat!
!

Új adatmezők a NAV online számla XML-ben

A változások legérdekesebb pontjait mindenképpen az új adatmezők jelentik. Ezek között olyan opcionális és kötelező adatok is megtalálhatóak, amelyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában eddig esetleg nem voltak elérhetőek a számlázó programban. Ebben az esetben a fejlesztő legelőször azzal a kihívással találja magát szembe, hogy ezeket az adatokat valahonnan elő kell állítani, vagy be kell kérnie a számlázást végző felhasználótól! Az online számla 2.0 xml adatai közé bekerültek:

 • A számlatételeknél kötelezően kitöltendő az ahhoz tartozó nettó(lineNetAmount) és nettó Ft (lineNetAmountHUF) értékek. A séma szerint kötelező.
 • Az áfa szerinti összesítésben is kötelező mezőként jelentek meg a kapcsolódó nettó áfaértékek (vatRateNetAmount és vatRateNetAmountHUF). A séma szerint kötelező.
 • A módosító számlák esetében a modificationIndex elemben kell megadni a módosítás sorrendiségét, amivel a módosítási láncolat egyértelműen visszafejthető lehet. A séma szerint kötelező.
 • Bekerült a számlasorok adatai közé a termék/szolgáltatás/egyéb minősítésére használható lineNatureIndicator elem. A séma szerint opcionális.
 • Egy új elem szolgál a kisadózó jelzésére (smallBusinessIndicator). A séma szerint opcionális.
 • Az időszakos elszámolás a periodicalSettlement adatmezőben jelezhető. A séma szerint opcionális.

Az online számla 2.0 új adatmezőiről további részleteket talál korábbi bejegyzésünkben. 

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom