Facebook image

XML-formátum

XML-formátum fogalma

A számlázóprogramok XML-formátumban tudnak számlaadatot küldeni az adóhatóság részére a 2018. július elsején életbe lépő számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek megfelelően.

Az XML egy olyan formázás nélküli, szöveges dokumentum, amelyet programokkal könnyen, automatikusan fel lehet dolgozni. A gépi feldolgozást segíti, hogy az XML-dokumentum szerkezete és felépítése kötött. 

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás XSD jelentése

A NAV XML-adatszolgáltatáshoz kiadásra került az a séma definíció (XSD),amely leírja, hogy milyen  adatokat, milyen sorrendben és szerkezetben kell szerepeltetni az automatikus számlaadatküldési kötelezettség teljesítésekor.  Ezen kívül jelzi azt is, hogy mely adatok megadása kötelező, melyek az opcionálisak, hol milyen értékek megadása lehetséges.

Míg a séma definíció (XSD) egy több ezer soros, összetett, elsősorban fejlesztői dokumentum, addig az annak megfelelő XML-számla jelentések jóval egyszerűbb, szöveges állományok.

Az XSD-sémadefiníció állomány felhasználásával könnyen automatizálható annak eldöntése, hogy egy XML-dokumentum megfelel-e az abban szereplő szabályoknak vagy sem. Az adóhatóság csak a valid  XML-adatállományokat veszi át, ezért ezek ellenőrzése az adatküldés előtt a számlázó program fejlesztésének vagy paraméterezésenek fázisában kulcsfontosságú.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER