SAP add-on NAV online számla adatszolgáltatási megoldás

Egy integrált, könnyen telepíthető SAP-bővítmény teszi lehetővé a magyarországi szabályozásnak megfelelő NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Németh Lilla

Igazgató, Adóüzletág

Telefon

A valós idejű online számla adatszolgáltatási (RTIR)  SAP-megoldás teljes körűen integrált az SAP rendszerébe, amelynek segítségével valós időben történik az adatok automatizált benyújtása.  A rendszer egy vezérlőpult-funkciót  (cockpit) is biztosít, amely már az éles tesztelés és az adókockázatok felmérése során is támogató szerepet tölt be.  SAP-megoldásunk képes az adózó által készített számla adatainak XML-formátumba konvertálására, ellenőrzésére és  validálására, az adóhatósági adatküldésre és a visszaérkező válaszok fogadására. Nagyban megkönnyíti a felhasználók életét, hogy a napi munka során használt  SAP-felületet használhatják a számlaadatküldő bővítmény használata során is.

SAP megoldási környezet

 • Kulcsrakész modul fix áron (beleértve a telepítést és az első évi terméktámogatást)
 • Cégünk SAP-partnere nemzetközileg regisztrált  SAP-tanácsadó
 • Teljes körűen integrált, mind az SAP, mind pedig az adóhatóság rendszerébe, angol nyelven elérhető
 • Az SAP add-on Hungary RTIR egy interface-megoldás, amely nincs hatással az SAP-alapbeállításokra, standardokra
 • Zökkenőmentes ügyfélszolgálat online ticketrendszer alkalmazásával
 • Jogszabályi háttér folyamatos nyomonkövetése

Hogyan érheti el az  online számla adatküldést biztosító SAP-modulunkat? 

Amennyiben szeretné megtekinteni bemutató anyagunkat, vagy a modul demóját, keresse szakértőnket bizalommal. Partnercégünk szakembereinek bevonásával akár online demó keretében is van lehetőség a modul működésének megtekintésére. 

Bevezető lépések

Kinek a feladata

Tervezett ütemezés

Demo, licensz, beindítás

Ügyfél – SAP-partner

1 hét

Telepítés és személyreszabás

SAP-partner – Ügyfél

3 hét

Tesztelés és betanítás

SAP-partner – Ügyfél

2 hét

Éles indítás & támogatás

SAP-partner

 

ConnecTAX on SAP - Ajánlatot kérek!

A NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség jogi háttere

2018. július 1-től minden olyan belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról, amelynek áfatartalma eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot, adatszolgáltatást kell teljesíteni az adóhatóság felé. Az ilyen számlák adatai haladéktalanul el kell hogy jussanak az Adóhatósághoz. A számlázóprogramnak képesnek kell lennie arra, hogy kimutassa az egyes számlákra vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését.

2020. július 1-től az online számla adatszolgáltatásra vonatkozó 100 ezer forintos értékhatár eltörlésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az online számlaadat-szolgáltatás nem csak akkor kötelező, ha az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, hanem minden belföldi adószámmal rendelkező vevő felé kibocsátott számla esetében. Ez a szabály is vonatkozik minden áfaalanyra -  ideértve a katásokat, az alanyi adómenteseket, a tárgyi adómentes ügyleteket teljesítő vállalkozásokat -, amelyek számlát bocsátanak ki, és a fordított adózás alá eső ügyletekre. is. 

2021. január 1-től az online számlaadat-szolgáltatással érintett számlák köre tovább bővül: lényegében minden belföldi adóalany által kibocsátott számlára vonatkozik majd, kivéve azon nem adóalanyok felé teljesített ügyleteket, amelyeket az ún. „egyablakos rendszerben” kell jelenteni.

A valós idejű online számla adatszolgáltatás alapelve, hogy egy XML-fájl csak egy számlát tartalmazhat. A szoftverfejlesztőknek lehetőségük van az aktuális számlázószoftver felülvizsgálatára, továbbá a szükségesnek ítélt módosítások fejlesztésére és tesztelésére. XML-validátorunkkal lehetőség van annak tesztelésére, hogy a cég által  előállított XML-adatfájlok a NAV által közzétett XSD-sémának megfelelnek-e. 

Az adatküldési kötelezettség a számla kiállításakor beáll, az érintett számlák adatait azonnal és automatizáltan továbbítani kell a NAV felé. Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén a szankció mértéke akár az 500 ezer forintot is elérheti számlánként. 

A számlázóprogramok automatizált adatküldéséhez szükséges megoldásról a cégeknek kell gondoskodniuk, a szükséges frissítéseket is beleértve. 

Az adatszolgáltatásnak a következő fő adatköröket kell tartalmaznia: 

 • Az adatszolgáltatás műszaki adatai: pontos idő, végpont azonosító 
 • Számlázási szoftveradatok: gyártó neve, szoftver neve, verziószáma 
 • Számla típusa
 • Eredeti számla adattartalma
 • Helyesbítő számla adattartalma 

CONNECTAX ON SAP - AJÁNLATOT KÉREK!


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom