Facebook image

Üzleti partner ellenőrzése – kulcs a sikeres adóellenőrzéshez

Minimalizálja adókockázatát a helyes üzleti ellenőrzési gyakorlat kialakításával!

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Bulátkó Ottó

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Sok társaság csak egy adóhatósági ellenőrzés során szembesül az üzleti partnerek ellenőrzésének és az ehhez kapcsolódó dokumentáció meglétének jelentőségével, mely során be kell mutatniuk a társaság szerződéskötési gyakorlatát és bizonyos, az adóhatóság által kijelölt partnereknél azok ellenőrzésére vonatkozó dokumentációt is. 

Pedig az adóhatóság az áfa levonási jog érvényesítéséhez minden esetben megköveteli a számlabefogadótól, hogy ún. „üzleti ellenőrzési eljárást” folytasson le [Áfa tv. 168/A § (2) bekezdés], és az erre vonatkozó dokumentumokat az esetleges adóhatósági ellenőrzés alkalmával az adóhatóság rendelkezésére bocsássa. 

A  NAV a rendelkezésére bocsátott dokumentumokat az adólevonási jog érvényesíthetőségének megítélése során – a rendelkezésre álló egyéb bizonyítékkal együtt, azokat összességükben értékelve – figyelembe veszi.

Az RSM tanácsadói a partnerek/partnercégek üzleti ellenőrzési eljárásra vonatkozó szolgáltatása keretében megvizsgálják, hogy megfelel-e az adózók által az üzleti partnereikkel kapcsoltban alkalmazott előzetes üzleti ellenőrzési eljárás minősége az adóhatóság és a bírói gyakorlat részéről támasztott követelményeknek.

A helyes előzetes üzleti ellenőrzési gyakorlat kialakítása során az RSM tapasztalt adótanácsadói: 

 

  • bemutatják azon adatbázisok körét, amelyek az adózók segítségére lehetnek üzleti partnereik ellenőrzése során,
  • bemutatják a NAV által elvárt előzetes üzleti ellenőrzési eljárások kötelező lépéseit, továbbá elemezzük az adóhatósági, bírósági gyakorlatot az Áfa levonási jog gyakorlásával összefüggésben,
  • a jövőbeli kockázatok mérséklése érdekében megvizsgálják az adózók által használt szerződési hátteret és szükség esetén javaslatot tesznek a szerződések és egyéb dokumentumok szövegezésének megváltoztatására, kiegészítésére,
  • különös figyelmet fordítanak az adott ágazatspecifikus előírások szemléltetésére,
  • gazdasági szférától függően egyénre szabottan kialakítják az adózók számára szükséges partnerellenőrzés menetét, valamint átvilágítják az adózó meglévő előzetes üzleti ellenőrzési modelljét és javaslatokat tesznek annak minél kockázatmentesebb kialakítására.

Töltse le – nyilvános adatbázisokat összefoglaló kiadványunkat, mely segítséget nyújt üzleti partnerei ellenőrzéséhez és egy esetleges NAV adóellenőrzéshez való felkészülésre. 

Letöltöm a kiadványt!


    Felkeltettük érdeklődését?

    Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

    Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat