Facebook image

Film and Movie

Film & Movie üzletágunk szolgáltatásai a filmgyártás komplex folyamatához – produkció tervezése és produkciós iroda felállítása, finanszírozási háttér, külföldi és helyi stábtagok, színészek foglalkoztatása, gyártási előkészületek, forgatás és utómunkák – kapcsolódó adótanácsadási, számviteli, jogi tanácsadási és adminisztrációs feladatok széles spektrumát lefedik. 

A hazai filmes szakemberbázis és infrastruktúra mellett a sikeresen működő és a nemzetközi filmprodukciókat is vonzó magyarországi filmes adókedvezmény, a közvetett filmtámogatás mértéke 30 százalékra emelkedett 2018 júniusában, ezzel még kedvezőbbé téve a nemzetközi és külföldi produkciók számára is a magyarországi filmkészítés lehetőségét. A magasabb filmtámogatási arány 2024. december 31-ig bizonyosan érvényes, így az egyre erősebb európai és régiós versenyben a magyar filmipar nagy eséllyel megőrizheti piacvezető szerepét ezzel a filmes adókedvezménnyel.

Az adóvisszatérítés formájában elérhető 30 százalékos normatív állami filmtámogatás olyan magyar, külföldi vagy ko-produkciós filmek elkészítéséhez igényelhető filmes adókedvezmény, ahol a közvetlen filmgyártási költség, azaz a filmprodukció költségvetésének legalább 80 százaléka közvetlenül Magyarországon merül fel. A 80 százalékos hazai gyártási költségarányt el nem érő filmtámogatások esetében a nem-magyar filmgyártási költségből a magyar költségek 25 százalékának megfelelő összeg ugyancsak 30 százalékos támogatásra jogosít. A közvetett filmtámogatás igénybevételéhez szigorú regisztrációs-, költségelszámolási- és nyilvántartási rendszernek kell megfelelni, a törvényi feltételeknek megfelelő kérelmet kell benyújtani, melyhez elengedhetetlen az adózás szempontjából releváns tények teljes körű ismerete. 

A filmipar sajátosságaira szabott komplex tanácsadásunk a filmgyártásban érintett magánszemélyek, szakemberek és társaságok - produkciós irodák, filmforgalmazók, filmstúdiók, producerek, finanszírozók, színészek és stábtagok - igényeire és a hazai szabályozási háttér ismeretére építve biztosít magas színvonalú szolgáltatást partnereinknek. Legyen szó akár független filmes produkciókról, nagy filmstúdiókról, vagy egy dinamikusan növekvő médiaszolgáltató filmjeinek és sorozatainak gyártásáról, a magyar filmipar képes a feladatok költséghatékony ellátására, a megfelelő adminisztráció biztosítása mellett, amelyet kompetens adó, számviteli és jogi szakembereink nyújtanak.

Film & Movie szolgáltatásaink keretében az alábbiakat biztosítjuk: 

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!
dr. Kiss Helga adóigazgató, RSM Hungary

Dr. Kiss Helga Mária

Igazgató, Adóüzletág

Héhn Miklós partner, számviteli üzletágvezető

Héhn Miklós

Partner
Vezérigazgató-helyettes

dr. Szűcs Bálint partner, ügyvéd, adótanácsadó

dr. Szűcs Bálint

Irodavezető ügyvéd
Partner, Adótanácsadó

Telefon
Kérjen ajánlatot online!
    Film and Movie kiemelt szektorunkhoz kapcsolódó termékeink:
    Termékeink a vállalkozások adótervezéséhez nyújtanak segítséget! Kérdéseivel forduljon bizalommal szakértőinkhez!