Facebook image
Mentés

Új TAO kedvezmény az akkumulátort létesítő beruházások után

Bővül a TAO kedvezmények köre, 2024-től jelentős (TAO) társasági adókedvezmény érvényesíthető a villamosenergia-tárolók (azaz akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után is.

A 2024. adóévre vonatkozó adóváltozások mellett (melyekről részletesen az alábbi blogban írtunk) a kormány további kedvező jogszabályváltozásról döntött a zöldenergia  támogatásának céljából. 

Ennek értelmében idéntől  TAO társasági adókedvezmény érvényesíthető villamosenergia-tárolók (azaz akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után is a 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-tv.) 22/H § alapján .

Az adókedvezmény célja, hogy az adózók olyan új villamosenergia-tároló berendezéseket létesítsenek, amelyek révén lehetséges a saját célra megtermelt villamos energia tárolása.

Zöldenergia projektek adózási és jogi tanácsadása

TAO kedvezmény villamosenergia-tárolók (akkumulátorok) után

A TAO kedvezmény a villamosenergia-tároló beruházás üzembe helyezésének adóévében – vagy a vállalkozó döntése szerint az üzembe helyezést követő adóévben – és az azt követő 5 adóévben, azaz összesen 6 adóéven át vehető igénybe.

Az igénybe vehető társasági adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget. (A 30%-os mérték kisvállalkozások esetén további 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhető). 

Elszámolható költségnek az akkumulátor létrehozatalára irányuló beruházás bekerülési értéke minősül. 

TAO kedvezmény igénybevételének feltétele

Az akkumulátorok létrehozása utáni TAO kedvezmény igénybevételének feltétele többek között, hogy a villamosenergia-tároló beruházás tervezett megkezdése előtt elektronikus nyomtatványon bejelentést szükséges tenni a Pénzügyminisztérium felé.

Ezen túlmenően az adózónak az igénybevétel első adóévére vonatkozó társasági adóbevallás benyújtásakor már rendelkeznie kell érvényes és hatályos hálózati csatlakozási- és hálózathasználati szerződéssel.

Fontos megemlíteni, hogy az adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe, ha a villamosenergia-tárolóba az adott évben betáplált energia legalább 75 %-a megújuló energiából villamos energiát előállító erőműegységből származik, továbbá a beruházás keretében aktivált eszközök esetén az 5 éves kötelező üzemeltetési időszak teljesül.

A fentiekben részletezett adókedvezmény további részletszabályokkal rendelkezik. Amennyiben társaságuk akkumulátor beruházást valósítana meg, forduljon az RSM szakértőihez, akik készséggel állnak rendelkezésére az adókedvezmény részletes bemutatásában, továbbá a kalkulációk és bevallások előkészítésében. 

Akkumulátor beruházás adókedvezménye - érdekel

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom