Facebook image

beruházás

Beruházás fogalma

Számviteli értelemben a beruházás jelentése az, hogy egy vállalkozás (vagy más piaci szereplő) termelőeszközt vásárol vagy állít elő, amellyel más javak előállítását segíti elő. Vagyis a beruházás a vállalkozás tőkeállományának egy adott időszakban való növekedését eredményezi.

A beruházás a számviteli törvény alapján lehet:

  • tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban történő előállítása,
  • a beszerzett tárgyi eszköz üzembe helyezése, rendeltetésszerű használatbavétele érdekében az üzembe helyezésig, a rendeltetésszerű használatbavételig végzett tevékenység (például szállítás, vámkezelés, közvetítés, alapozás, üzembe helyezés, továbbá mindaz a tevékenység, amely a tárgyi eszköz beszerzéséhez hozzákapcsolható, ideértve a tervezést, az előkészítést, a lebonyolítást, a hiteligénybevételt, a biztosítást is),
  • beruházás a meglévő tárgyi eszköz bővítését, rendeltetésének megváltoztatását, átalakítását, élettartamának, teljesítőképességének közvetlen növelését eredményező tevékenység is, az előbbiekben felsorolt, e tevékenységhez hozzákapcsolható egyéb tevékenységekkel együtt.

A vállalkozásoknak a beruházásokat a befektetett eszközök között kell nyilvántartaniuk. A beruházás a tárgyi eszköz aktiválásával ér véget.

Beruházások csoportosítása

Beruházás lehet:

  • készletberuházás,
  • fix beruházás.

A készletberuházás során a vállalkozás olyan javakat halmoz fel, amelyeket később értékesít. Fix beruházás folyamatos beruházás, mint például egy gyárépület vagy egy gép beszerzése.

A beruházásokat csoportosíthatjuk produktivitás szerint is. A nem termelő beruházások az egészségügy, oktatás, vagy kultúra működését szolgálják, nem vesznek részt szolgáltatások és termékek előállításában. A termelő beruházások részt vesznek a termékek és szolgáltatások előállításában.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER