Facebook image
Mentés

Megjelent a NAV terve: a transzferár kiemelt ellenőrzési terület 2022-ben

Idén is frissítette a NAV a magas kockázatúnak minősített tevékenységek körét. Az adóhatóság ellenőrzési terve szerint 2022-ben is kiemelt szerepet kapnak a transzferárral összefüggő adóvizsgálatok.

A transzferár dokumentációk ellenőrzése már eddig is a magyar adóhatóság figyelmének középpontjában állt az elmúlt évek során, azonban a nemrég közzétett ellenőrzési terv két olyan vállalati kört is megjelöl, amelyek még az eddigieknél is nagyobb figyelemre  számíthatnak ebben az évben.

Az Ön cége is rajta van a NAV radarján?

A NAV közzétett terve szerint a transzferár ellenőrzések száma megnő az autóipari szektorban, de azok a társaságok is számíthatnak a NAV-megkeresésekre, amelyek az adózási szempontból nem együttműködő országokkal  állnak gazdasági kapcsolatban.

Mivel az átfogó adóhatósági vizsgálatok mindig kiterjednek a transzferár dokumentációra is, így azok sem dőlhetnek hátra, akik nem szerepelnek az előbbi két kategóriában.

Transzferár nyilvántartás, kapcsolt ügyletek árazása

Míg a kezdeti időkben az adóellenőrzések elsősorban a formai hiányosságokra koncentráltak, addig az elmúlt években már elsősorban tartalmilag vizsgálják a kapcsolt ügyletek árazását és magát a transzferár nyilvántartást. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem bírságolhat a NAV továbbra is a hiányzó, vagy hiányos dokumentációk miatt, azonban a nem megfelelő transzferárak miatti megállapítások és adóbírságok egyre gyakoribbá váltak az utóbbi időben.

A tartalmi ellenőrzéseken belül számítanunk kell arra, hogy a menedzsmentjellegű, üzletvitelt támogató szolgáltatásokat, kölcsön és cash-pool ügyleteket, valamint a védjegyekkel és jogdíjakkal összefüggő tranzakciókat a többi kapcsolt ügyletnél is részletesebben vizsgálják majd a NAV revizorai. 

A legnagyobb kockázat: a transzferár adatbázisok hiánya

A NAV korábban közzétett - az összehasonlító elemzés elkészítésének szempontjairól szóló -összefoglalója azt mutatja, hogy a transzferár elemzésekhez felhasznált adatbáziskutatások, benchmark tanulmányok elkészítését az adóhatóság sarkalatos pontnak tartja. 

Mindez érthető is, hiszen a magyar szabályoknak megfelelő benchmark tanulmány a piaci ármeghatározás alapja, ráadásul saját felméréseink is visszaigazolják, hogy az esetek 40 százalékában adatbáziskutatást a társaságok egyáltalán nem készítenek vagy azt a külföldi anyavállalat biztosítja számukra. Mindkettő komoly adókockázatot jelenthet, amelyről egy korábbi bejegyzésünkben írtunk bővebben.

adatbáziskutatásra van szüksége?
keresse szakértőinket!

A végső határidő május 31.

A transzferár-dokumentációt a tárgyévi társasági adóbevallással (TAO) egyidejűleg, de legkésőbb a TAO-bevallás benyújtásának az időpontjáig el kell készíteni. Ez a határidő a naptári évvel egyező üzleti éves adózók esetében 2022. május 31.

Fontos, hogy a május 31. a végső határidő! Amennyiben a társaság ennél korábbi időpontban adja be TAO bevallását, akkor a transzferár-nyilvántartásnak is hamarabb kell elkészülnie. 

Tapasztalataink szerint az esetek túlnyomó többségében a transzferár nyilvántartást a magyar vállalat a külföldi anyavállalattal együttműködve készíti, de még mindig akad olyan eset, mikor a dokumentáció teljes egészében külföldön készül.

Habár nagy a kísértés arra, hogy a nyilvántartást központilag készítsék el, de jobb az ellenállás, hiszen komoly adókockázatok merülnek fel, ha a helyi szabályok ismerete nélkül készül az éves társasági adóbevallással szoros kapcsolatban álló transzferár dokumentáció.

Kíváncsi a külföldön készült transzferár nyilvántartás buktatóira?

keresse transzferár szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom