Facebook image
Mentés

Transzferár 2024: a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV

A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságok tekintetében 2023. jelentős fordulatot hozott a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben érintett társaságok életében. Ezek a – 2023-as adóévet érintő - változások először a 2024-ben készítendő transzferár- nyilvántartásokra vonatkoznak. A transzferár adatszolgáltatást készítő cégeknek, pedig körültekintően kell eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV.

Fontos transzferár változás lépett hatályba a 2023-as adóévtől kezdődően, amely elsősorban a kiszabható mulasztási bírság mértékét érinti a nem határidőben elkészülő transzferár nyilvántartások esetében. Ez a változás a 2023-ban kezdődő adóévet érintő, azaz 2024-ben készítendő transzferár nyilvántartásokra vonatkozik először. 

Hibás transzferár nyilvántartás: korábban csak 10 milliós mulasztási bírság 

Egy 2022-es transzferár nyilvántartást is érintő jogszabálymódosítás már önmagában is két és félszeresére emelte a hiányzó vagy hiányos transzferár nyilvántartás után kiszabható mulasztási bírság maximális mértékét, amely így 5 millió forint, ismételt mulasztás esetén pedig a 10 millió forint is lehet. 

Az ekkor érvényben lévő rendelet alapján, a transzferár nyilvántartás alatt a fő- és helyi dokumentumot együttesen kellett érteni, és mivel a mulasztási bírságot a hiányzó transzferár nyilvántartásonként lehetett kiszabni, ez minden adóév esetén mindössze egy bírságot jelentett.

Transzferár 2024: változó transzferár dokumentációk 

A 2023-as évet érintő változások egy része a transzferár dokumentáció formai felépítését változtatta meg, amely azt jelenti, hogy a helyi dokumentum innentől egyrészt egy adózói közös részből, másrészt pedig ügylet specifikus részből, vagy részekből áll. 

Az adózói közös részből adóévenként egyre lesz szükség, de az ügylet specifikus részből annyit kell készítenie a társaságoknak, ahány dokumentálandó ügylete volt az adóévben. 

A jogszabály pedig minden részt külön nyilvántartásnak kezel a továbbiakban.

Transzferár 2024. – már sokszoros bírságot is kiszabhat a NAV

Ez pedig nem jelent mást, minthogy a nem határidőben elkészülő transzferár dokumentációk esetén nem csak egyszer 5 millió forint lehet az első mulasztási bírság maximális mértéke, hanem annyiszor 5 millió forint (ismételt mulasztásnál 10 millió forint), ahány nyilvántartást el kellett volna készítenie az adózóknak. 

A társasági adó bevallás részeként benyújtandó transzferár adatszolgáltatással pedig a NAV egyre pontosabb képet kap arról, hogy határidőre elkészült-e a vállalat transzferár dokumentációja, így pedig sokmilliós kockázatot vállalnak azok a társaságok, akik későbbre hagyják a nyilvántartások elkészítését.

Kerülje el a transzferár nyilvántartási kockázatokat és a bírságot, keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom