Facebook image

Összesen 16 bejegyzés

Újabb szigorítások az adóelkerülés ellen

Tíz cégből hét szerint az új szabályok a cég üzleti stratégiáját is érintik, komoly változásokra kell felkészülniük, hogy a jelentős változás előtt álló nemzetközi adószabályozásnak és jogi előírásoknak megfelelően működjenek.

Tovább

BEPS – Implementációs csomag

Miután a transzferár nyilvántartások transzparenciáját szorgalmazó OECD BEPS 13. akciótervéhez 2014. szeptemberében megjelent a tanulmány és 2015. februárjában egy kiegészítő iránymutatás. Az OECD Pénzügyi Bizottságának május 27-28-i ülésén fogadták el az implementációs csomagot, amit júniusban publikált.

Tovább

Mozgásba lendült az OECD Beps 15. akcióterve

Tavaly ősszel számoltam be először az OECD Beps projekt 15. számú akciótervéről, amely a bilaterális adóegyezmények módosítását célzó multilaterális egyezmény lehetőségét vizsgálja, az agresszív adótervezés visszaszorítása céljából.

Tovább

Jelentős előrelépés a svájci átláthatóság és információcsere tekintetében

Az OECD Átláthatóság és Információcsere Globális Fóruma (Global Forum on Transparency and Exchange of Information – továbbiakban: Globális Fórum) a múlt hónapban jóváhagyta Svájc beléptetését az ún „peer review” 2. fázisába, Magyarországnak pedig lezárta a 2. fázis szerinti vizsgálatát, amelyben „nagyrészt megfelelt” minősítést kaptunk. E vizsgálatok jelentőségének kontextusba helyezéséhez röviden összefoglalom a Globális Fórum munkáját és a „peer review” folyamat hátterét.

Tovább

OECD BEPS 13. akcióterv – Transzferár-dokumentáció transzparenciájának megteremtése

A transzferár-dokumentáció kérdésével régebb óta foglalkozik az OECD. Már 2013-ban publikáltak egy vitaanyagot, amely a globális szintű szabványosításra tett konkrétabb javaslatot. A vitaanyag jelentőségét arra alapozták, hogy az OECD Transzferár Irányelveinek dokumentációra vonatkozó (V. számú) fejezetét több mint 15 évvel ezelőtt szövegezték, így az nem nyújt megfelelő iránymutatást a mai, jelentősen megváltozott gazdasági környezetben.

Tovább

OECD BEPS 6. Akcióterv – Az egyezményekkel történő visszaélések megakadályozása

Az OECD BEPS tanulmányai közül a 6. számú akcióterv foglalkozik a kettős adóztatást elkerülő egyezményekkel (továbbiakban: egyezmények) történő visszaélések megakadályozásával. Tekintettel arra, hogy az OECD szerint az egyik leginkább égető BEPS-téma az egyezményekkel való visszaélés, illetve különösen az úgynevezett treaty shopping (szó szerint „egyezményekkel való bevásárlás”, amely lényegében az egyezmények közötti illetőségi és egyéb különbségek kihasználásából eredő adóelőny-szerzést jelenti),ezért külön akciótervet szenteltek a témának.

Tovább

Kiemelt témák