Facebook image
Mentés

Ágazati különadók 2022

A költségvetési egyensúly és a rezsicsökkentés fenntartása, és a honvédelem biztosítása érdekében a Kormány a 2010-es mintájára újra az egyes jól profitáló szektorok extra adóztatása mellett döntött.

Az előzetes várakozásokat azonban meghaladja az egyelőre két évre (2022-2023) tervezett csomag. A legnagyobb elvonást az energiaszektortól tervezik évi 300 milliárd forint értékben, ezt követi a bankszektor a 250 milliárdos, dobogós helyen még a kiskereskedelmi szektor a 60 milliárdos tervezett adóbevétellel.  Holtversenyben negyedik helyen a tranzakciós illeték és a biztosítási szektor 50-50 milliárdos tervezett adóbevétellel, majd a telekommunikációs szektor, a légitársaságok, és a gyógyszerforgalmazók követeznek 40-30-20 milliárd forintos tervezett különadó bevétellel. A 2023-tól újra aktivált reklámadótól 15 milliárd forint bevételt remélnek. Ezen felül emelik a NETA-t, az alkohol és cigaretta jövedéki adóját, valamint a cégautóadót összesen mintegy 100 milliárdforint értékben. A tervezett 900 milliárd forint extra adóbevétel nagyobb részét (700 milliárd forint) a rezsivédelmi alap létrehozására tervezik fordítani, míg a maradéknak a honvédelmi alap a címzettje.  

Az „extraprofit” elvonásból származó különadókból tervezett jelentős többletbevételek sem elegendőek a költségvetés stabilizálására, a kiigazítás jelentős része az állami kiadások lefaragásából, beszerzési stopból, beruházások elhalasztásából, illetve létszámleépítésből jön majd.

Nézzük az adózást érintő, eddig nyilvánosságra hozott részleteket!

Erőltetett menet(rend)

A Kormány egyik nap kihirdette a háborús veszélyhelyzetet, másnap pedig már arról is értesülhettünk, hogy az akkut COVID válság időszakában alkalmazott rendeleti úton tervezik beszedni az „extraprofit” adókat. A technikai részletek napokon belül várhatóak, a gyorsaságra jellemző, hogy akár az egész éves elvonás beszedésére is már előre, év közben sor kerülhet, persze egyes különadók esetében havi vagy negyedéves lesz a fizetési gyakoriság.   

Ágazati „extraadók”

1. Bankok, biztosítók adója

Az extra adó alapja a bankok nettó kamatbevétele (ideértve a különböző díjakat, jutalékokat is),és az adó "kamateredmény-arányos" lesz. 

A tranzakciós illeték felső összehatára tranzakciónként a jelenlegi  6 ezer Ft-ról 10 ezer Ft-ra emelkedik, és az illetéket az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik.

2. Energiaszektor adója

Az elvonást a bányajáradék emelésével oldják meg. 

3. Kiskereskedelem adója

A 2020-ban bevezetett nettó árbevétel alapú kiskereskedelmi adó sávosan emelkedő adómértét növelik, a 100 milliárd forint  fölötti sáv 2022. február 1-től 2,7 %-os mértéke 4,1  százalékra emelkedik, míg a 30-100  milliárd forint közötti sávban 0,4 %-ról 1%-ra növekszik az adókulcs. Az 500m és 30 milliárd forint közötti részre marad a 0,1% -os mérték, míg 500 millió forintos éves árbevétel alatt továbbra sem kell fizetni.

4. Telekommunikációs szektor adója

A forgalomra vetnek ki új adót. 

5. Légitársaságok adója

A tervek szerint a légitársaságoknak a Magyarországról induló utasonként 10-15 eurót kell majd adóként megfizetniük.

6. Gyógyszerkereskedelem adója

A költségvetésbe befizetendő társadalombiztosítási-támogatást emelik.

7. Reklámipar adója

A 2019-ben felfüggesztett (a mértékét 0 százalékra csökkentették) reklámadó reaktiválását tervezik 2023-tól. Ennek mértéke 7,5%. 

Előnyben az egészséges életmód!

Részletek egyelőre nem ismertek, mindösszesen annyi, hogy kb. évi 100 milliárd forintos bevétellel kalkulál a Kormány a meglévő adók finomhangolásából. Ezen belül említésre került a  chipsadó, a dohány-, és alkoholtermékek jövedéki adójának az emelése. 

Ebben a körben felmerült még a cégautó-adó növelése is, bár ettől az intézkedéstől nem várható, hogy a munkáltatók tömegesen áttérnek az egészségesebb céges kerékpár biztosítására. A mobilitás kapcsán említésre méltó, hogy a határmenti virágzó benzinturizmusnak is vége szakad, péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményes áron. 

A különadók részleteiről a várhatóan hamarosan megjelenő rendeletből ismerhetők meg majd a pontos részletszabályok. 

adótanácsadás szolgáltatás

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom