Facebook image

pénzügyi tranzakciós illeték

Pénzügyi tranzakciós illeték jelentése

A pénzügyi tranzakciós illeték a lakossági és vállalati banki, postai tranzakciókra terjed ki, így egyebek között az átutalási megbízásra, beszedési megbízásra, bankkártyás vásárlásra, csekkbeváltásra, készpénzkifizetésre, készpénzátutalásra, továbbá a kölcsöntörlesztésre, a pénzváltási tevékenységre, valamint a banki díj és jutalék felszámítására. 

2022. július 1-től a pénzügyi tranzakciós illeték az értékpapír-kereskedelemre is kiterjed.

Az illetéket minden esetben a szolgáltatónak kell megfizetnie. 

Pénzügyi tranzakciós díj alapja

Főszabály szerint az az összeg, amellyel a pénzforgalmi szolgáltató a fizető fél fizetési számláját megterheli, készpénzutalás esetén az átutalási megbízásban szereplő pénzösszeg, amit az ügyfél készpénzben megfizet.

Mentesség a tranzakciós adó alól

Meghatározott esetekben nem keletkezik illetékfizetési kötelezettség. Többek között a csoportfinanszírozási tevékenység (cash-pool) esetén sem, feltéve, hogy a csoport tagjainak számláit ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató vezeti. Nem keletkezik tranzakciós illetékfizetési kötelezettség a SZÉP-kártyára történő átutalások, illetve a magánszemélyek fizetési számlája és a kincstári állampapír-forgalmazási számlák között lebonyolított fizetési műveletek esetében sem.

Mentes a pénzügyi tranzakciós költség alól továbbá a 20 ezer forint alatti postai csekkes befizetés, e felett pedig a tranzakciós illeték mértéke 6 ezer forintban maximalizált. Magánszemély fizetési számlájáról történő átutalás esetén utalásonként a 20 ezer forintot meghaladó összeg képezi a tranzakciós illeték alapját. 

Mekkora az átutalás és készpénzfelvétel tranzakciós illetéke?

A pénzügyi tranzakciós illeték mértéke főszabály szerint az illeték alapjának 0,3 százaléka, de műveletenként legfeljebb 10 ezer forint. A készpénzfelvétel tranzakciós díja magasabb, 0,6 százalékos költség terheli és nincs maximuma. Bizonyos ügylettípusokra fix illetékmérték alkalmazandó.

Az adófizetésre kötelezett adózóknak havonta, a teljesítési napot követő hónap 20. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük a pénzügyi tranzakciós illetéket. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER