Facebook image
Mentés

ÁFA visszaigénylés 2023 - Ne hagyja veszni az év végéig elévülő áfáját!

Az év végének közeledtével minden vállalatnak prioritásként kell kezelnie a kiállított és befogadott számlák ÁFA kezelésének ellenőrzését. De vajon miért olyan létfontosságú az ÁFA ellenőrzése, és miként járul hozzá a modern technológia az ebben rejlő kihívások könnyebb kezeléséhez?

Az ÁFA ellenőrzés fontossága - szállítói számlák

A levonható ÁFA nem csak egy jogszabályi lehetőség. Azok a vállalatok, amelyek nem ellenőrzik és optimalizálják az ÁFA-kezelésüket, jelentős pénzügyi veszteségekkel szembesülhetnek.

Magyarországon a beérkező számlák ÁFA levonási joga elévülési időn belül érvényesíthető, tehát az elévülési idő lejártát követően az ÁFA már nem helyezhető levonásba, ami pénzügyi hátrányt (adóveszteséget) eredményezhet az adóalanyok számára. 

Az év végi ellenőrzés azért fontos, mert általános szabályként elmondható, hogy az adóalanyoknak az adólevonási jogot az adómegállapítási időszakban kell érvényesíteniük.

Szakértői segítséget kérek

Meddig érvényesíthető az adólevonási jog?

Az Áfa törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az adólevonási jogunkat legkésőbb az adómegállapítási időszakot követő év végéig érvényesítsük. Amennyiben áfa-visszaigénylés nem történik meg, ezt az adózó elmulasztja, az adólevonási jog érvényesítésére önellenőrzés keretében is van mód az elévülési időn belül.

Például a 2022-ben keletkezett levonható ÁFA-t legkésőbb a 2023 decemberi vagy – negyedéves bevalló esetén – a 2023. negyedik negyedéves ÁFA-bevallásban lehet érvényesíteni önellenőrzés nélkül. A 2022-t megelőző időszakokra az elévülési időn belül önellenőrzés formájában érvényesíthető a levonási jog.

Érdemes tehát az év végének közeledtével ellenőriznünk, hogy minden olyan számláról melyről adólevonási jog gyakorolható, éltünk-e a levonási jogunkkal a törvényi lehetőségek és mértékek szerint.

Milyen tipikus esetekben lehet találni további adólevonási lehetőséget?

Sokszor előfordul, hogy bizonyos szállítói számlák nem kerülnek be az áfa analitikába, például, ha: késve kapjuk meg őket, elkeverednek, nem kerülnek rögzítésre a vállalatirányítási rendszerünkbe, esetleg az áfa analitika alapját képező könyvelési rendszerünk exportja az adott időszaki paraméterezés alapján nem tartalmazza teljes körűen az adott időszakban figyelembe vehető számlákat - így azokkal kapcsolatban az adólevonás elmaradt.

Az ÁFA ellenőrzés fontossága - vevő számlák

Nem szabad megfeledkeznünk a számlakiállítói oldalról sem, azaz, hogy a kiállított számláinkat hiánytalanul szerepeltettük-e az áfa bevallásunkban, valamint az áfát tartalmazó számláink után az áfa összegét megfelelően bevallottuk és megfizettük.

Minden be nem nyújtott vagy nem megfelelően kezelt számla nem csak többlet adminisztrációs terhet jelent, de a bírságok és a kockázatok körének növekedését is jelenti.

Amennyiben egyes számlák esetében az áfa fizetés elmaradt, úgy nem csak az adóhiánnyal nézünk szembe, hanem adóbírságként az adóhiány 50%-át is még megállapíthatja az Adóhatóság. A hiányos, be nem vallott számlák kapcsán pedig még mulasztási bírság is felmerülhet, hiszen a bevallási adatok nem voltak megfelelőek.

A NAV elvárása a magyar adózókkal szemben, hogy legalább évente egyszer egyeztessék a könyvelésüket az adóbevallásaikkal, adófolyószámláikkal (beleértve a bejövő és a kimenő tételeket is) - az eltéréseket pedig kezeljék önellenőrzés, RTIR-korrekció, beszállítókkal való egyeztetés révén.

A VAT Scan nagyítóval vizsgálja át a digitális számlákat.

A technológia szerepe az ÁFA visszaigénylés és ellenőrzés során

A technológia rohamléptekben fejlődik, és az adózási világban is jelentős változásokat hoz. Ma már az NAV online számla rendszerben az összes kiállított számlának rendelkezésre kell állni, befogadott levonásba helyezhető belföldi számlák is lekérdezhetőek, továbbá az adófolyószámla is lekérhető elektronikus strukturált adatként a könnyebb technológia feldolgozást, elemzést elősegítve.

Számos adóhatósági megkeresés azért indul, mert eltérés mutatkozik az online számla rendszerben lévő – adott időszakra vonatkozó – számlák fizetendő áfa összege, valamint a megfelelő bevallásban szerepeltetett fizetendő oldali adatok között.

A mögöttes ok több tényezőre is visszavezethető, példának okáért lehet, hogy az online számla adatszolgáltatás maradt el, vagy az adatszolgáltatásban jelentett és az áfa analitikában szerepeltetett adatok eltérőek, akár a teljesítés dátumát tekintve, ami alapvetően meghatározza az áfafizetési időszak besorolását. Következésképpen nem csak a hiányzó számlákat, vagy még levonásba nem helyezett számlákat hasznos ellenőrizni, hanem az adateltérések vizsgálata is javasolt a rendszerek között.

Az ellenőrzés folyamatát jelentősen felgyorsítjuk és ezzel egy időben meg is könnyítjük, ha nem manuálisan próbáljuk megoldani a felmerülő problémákat, hanem a technológia által biztosított automatizált megoldásokat vesszük igénybe az elemzés elvégzéséhez - amely alapján meg tudjuk tenni a további lépéseket; legyen szó akár az adólevonási jog vizsgálatáról egy adott számla esetében, vagy a be nem vallott számlák bevallásában (önellenőrzés keretén belül) történő szerepeltetéséről, vagy akár a könyvelési korrekció szükségességére is fény derülhet. 

Technológia és szakértelem egy helyen - VAT Scan 360°

Mire figyeljünk az ÁFA kötelezettségek esetében?

Magyarországon az adóalanyoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az adólevonási jog érvényesítésére.

Ez nem csak az adómegállapítási időszakban lényeges, hanem az azt követő év végéig is. Az adólevonási jog érvényesítésének elmulasztása már csak önellenőrzés keretén belül tehető meg (de az is csak az elévülési időn belül). 

Fontos kiemelni, hogy a fenti szabály nem vonatkozik azokra az ügyletekre, amelyekben a vevő a kötelezett az ÁFA megfizetésére (fordított adózású ügyletek, beleértve a Közösségen belüli termékbeszerzést és a Közösségen belüli és kívüli szolgáltatás-igénybevételt),valamint azokra az import ügyletekre, amelyeknél a fizetendő ÁFA összegét az importőr vagy a közvetett vámjogi képviselő önadózással vallja be. Ezekben az esetekben csak az 5 éves elévülési szabály alkalmazandó, és a levonható ÁFA összege kizárólag abban a bevallásban szerepeltethető, amelyikben a fizetendő ÁFA összegének a bevallása esedékes.

Ezenfelül, évente legalább egyszer elengedhetetlen az adóalanyok számára, hogy egyeztessék könyveléseiket adófolyószámlával, áfa bevallás adataival, hogy elkerüljék az eltérésekből adódó problémákat és kockázatokat.

Áfa visszaigénylés 2023 végén - modern adótechnológia és szakértők bevonásával

A 2023-as év végi hajrában hasznos a vállalatok számára az ÁFA kötelezettségeik alapos áttekintése, főleg, ha még találunk az év végéig levonásba helyezhető tételeket így csökkentve az adófizetési pozíciónkat vagy növelve az adóvisszaigénylés összegét. A modern technológia és a szakértői tanácsadás összefonódása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy maradéktalanul kiaknázhassák a visszaigénylési lehetőségeiket anélkül, hogy ez bármilyen addicionális - bevallási hibából vagy elmaradt áfa fizetésből eredő - jogi kockázatot és pénzügyi veszteséget okozna számukra.

Érdekli a VAT Scan 360°?

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom