Facebook image

áfa-visszaigénylés

Áfa-visszaigénylés szabályai

Az általános forgalmi adó (ÁFA) visszaigénylése számos szabály alapján történik. Az adóalanyoknak lehetőségük van negatív előjelű, vagyis túlfizetett vagy elszámolt adó visszaigénylésére az áfabevallásban, ha az előírt feltételek fennállnak.

Automatizált áfa-visszaigénylés - VAT Scan 360°

Áfa-visszaigénylés feltételei

A NAV az adó-visszaigénylési kérelmet akkor teljesíti, ha a negatív előjelű különbözet összege eléri vagy meghaladja:

  • havi bevallásra kötelezett adóalanynál az 1 millió forintot,
  • negyedéves bevallásra kötelezett adóalanynál 250 ezer forintot,
  • éves bevallásra kötelezett adóalanynál az 50 ezer forintot.

A visszaigényelhető áfa összege vagy kiutalás, vagy az adófolyószámlán történő jóváírás formájában (illetve ezek kombinációjával) kérhető.

A 2016. január 1-jét követően keletkezett előzetesen levonható áfa csak az adólevonási jog keletkezésének évében, és az azt követő naptári évben helyezhető levonásba az aktuális bevallásban, az ezen időszak előtt keletkezett levonható áfát önellenőrzés keretében lehet érvényesíteni.

Áfa-visszaigénylés határideje

Az visszaigénylési határidők változnak attól függően, hogy az adózó havi, negyedéves vagy éves időszakra vonatkozóan nyújtja be az adóbevallást:

  • a havi adózóknak a tárgyhónapot követő hónap 20-áig,
  • a negyedéves adózóknak a negyedévet követő hónap 20-áig,
  • az éves adózóknak pedig a tárgyévet követő év február 25-éig kell benyújtaniuk a bevallást és visszaigényelniük az adót.

A visszaigényléshez bizonyos jogszabályi feltételeknek kell teljesülniük, és az elszámolandó adót az előírt határidőig kell befizetni vagy visszaigényelni. Az adózóknak elektronikus úton kell teljesíteniük az adóbevallást és az áfa visszaigénylését, kivéve néhány különleges esetet.

Az ÁFA visszaigénylésének részletes szabályai megtalálhatók az Áfa tv.-ben és a NAV honlapján. Az adózóknak érdemes figyelemmel kísérniük a határidőket és az előírásokat, hogy a visszaigényelt adó összegét sikeresen elszámolhassák vagy visszakaphassák a megfelelő időben.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER