Facebook image

áfa-visszaigénylés

Áfa-visszaigénylés szabályai

Amennyiben egy adott bevallási időszakban az adóalany beszerzéseit terhelő, levonható előzetesen felszámított áfa összege – beleértve az elévülési időn belüli korábbi időszakokban keletkezett levonható előzetesen felszámított adó összegét – meghaladja az adóalany értékesítéseit terhelő fizetendő adó összegét, az adóalany, bizonyos feltételek teljesülése esetén, a negatív különbözetet visszaigényelheti az áfabevallásában.

Áfa-visszaigénylés feltételei

Havi bevalló esetén a negatív különbözetnek el kell érnie az 1 millió forintot, negyedéves bevalló esetén a 250 ezer forintot, éves bevalló esetén az 50 ezer forintot ahhoz, hogy a visszaigényléshez való jog megnyíljon.

A visszaigényelhető áfa összege vagy kiutalás, vagy az adófolyószámlán történő jóváírás formájában (illetve ezek kombinációjával) kérhető.

A 2016. január 1-jét követően keletkezett előzetesen levonható áfa csak az adólevonási jog keletkezésének évében, és az azt követő naptári évben helyezhető levonásba az aktuális bevallásban, az ezen időszak előtt keletkezett levonható áfát önellenőrzés keretében lehet érvényesíteni.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER