Facebook image
Mentés

K+F tevékenység – jelentős adómegtakarítás, bővülő adókedvezmények - Frissített tartalom

2024-ben is számos adócsökkentési lehetőséggel és az adókedvezmények bővülő tárházával élhetnek a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet folytató vállalkozások, melyet adóbevallásukban tudnak érvényesíteni.

Kutatás-fejlesztési kedvezmények alapkutatásra, alkalmazott kutatásra és kísérleti fejlesztésre

A társasági adóról szóló törvény (1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról *)értelmében meghatározott feltételek fennállása esetén a K+F tevékenységet folytató vállalkozások adózás előtti eredményt csökkentő tételként figyelembe vehetik a saját tevékenységi körben végzett:

 • alapkutatás, 
 • alkalmazott kutatás, illetve
 • kísérleti fejlesztés közvetlen költsége. 

A K+F közvetlen költségével a vállalkozás döntése szerint vagy a felmerülés adóévében csökkenthető az adózás előtti eredmény vagy – ha a költségeket kísérleti fejlesztés aktivált értékeként állományba veszik – akkor az elszámolt értékcsökkenés összegéig az értékcsökkenés elszámolásának adóévében módosítható az adózás előtti eredmény.

Adótanácsadó segítségét kérem

Saját tevékenységi körben végzett K+F tevékenységnek minősül: 

 • az adózó saját eszközeivel és alkalmazottjaival,
 • a saját eredményére és kockázatára, vagy 
 • más személy megrendelésére végzett K+F tevékenység, illetve 
 • a kutatásfejlesztési megállapodás alapján végzett (közös) kutatás-fejlesztési tevékenység.

A K+F-hez kapcsolódó adóalap- és adó kedvezmények

 • Felsőoktatási intézménnyel, kutatóintézettel, kutatóhellyel közösen végzett K+F tevékenység esetében a közvetlen költség háromszorosát, de legfeljebb 50 millió forintot elérő adókedvezménnyel csökkenthető az adózás előtti eredmény, amely jelentős adómegtakarításnak mondható.
 • A társasági adóról szóló törvény lehetőséget biztosít a csökkentő tétel kapcsolt vállalkozással történő megosztására is. Ezáltal nemcsak a K+F tevékenységet folytató adózó, de bizonyos esetekben a kapcsolt vállalkozása is csökkentheti adózás előtti eredményét.
 • 2024-től új adókedvezményként megjelent a K+F tevékenység adókedvezménye, mely egyedülálló módon a számított adó akár 100%-áig igénybe vehető, ezáltal a feltételek fennállása esetén akár a teljes adófizetési kötelezettség elkerülhető. 
 • Fontos megemlíteni, hogy a társasági adó mellett a helyi iparűzési adóban is csökkenthető az adóalap a K+F közvetlen költségeire tekintettel, a helyi iparűzési adóalap csökkentése pedig közvetetten az innovációs járulékkötelezettség csökkentését is jelenti az arra kötelezettek esetén. A három adóalap csökkentő tétel alkalmazása nem zárja ki egymást, így akár párhuzamosan mindhárom adónemben, jelentős kötelezettségcsökkentést lehet elérni.

Az adóbevallás benyújtásáig még elegendő idő áll rendelkezésre, így amennyiben társaságuk K+F tevékenységet (is) folytat, még nem késő megfontolni az előbbiekben említett csökkentő tételek alkalmazását.

A potenciális adómegtakarítás számszerűsítésében, továbbá az adókalkuláció- és bevallás elkészítésében szakértőink készséggel állnak a rendelkezésükre. K+F tevékenységgel kapcsolatos adótanácsadási szolgáltatásunk részletes bemutatása az alábbi linken érhető el.

Keresse szakértőnket!

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom