Facebook image
Mentés

HIPA-könnyítés KKV-knak 2021-ben

A 2021-es adóévre helyi iparűzési adókönnyítést kapnak a 4 milliárd forint árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti kkv-k. Várhatóan a 3.000 legnagyobb magyar cégen kívül minden társaságot érinthet a hipa-fizetési könnyítés, február 25-ig kell a hipa-kedvezményre az igénylést benyújtani.

A 2020. december 22-én megjelent kormányrendelet alapján két hipa könnyítés bevezetésére került sor a 2021-ben végződő adóéveket illetően:

 1.  A hipa-mérték 1 százalékra csökken, abban az esetben, ha a helyi iparűzési adó kulcsa  1 százaléknál magasabb mértékű egy településen. 
 2.  A 2021-ben esedékes hipa adóelőlegek megfeleződnek. 

A hipa-kedvezmény a már évek óta működő cégeken, vállalkozásokon túl a tevékenységüket 2021. január 1-jét követően megkezdő, eltérő üzleti éves kkv-kra is kiterjed. A helyi iparűzési adó könnyítés nem automatikus, ezt a társaságoknak igényelniük kell!

Kik vehetik igénybe a hipa-kedvezményt? 

A Kormányrendelet részben saját feltételrendszert szab meg arra vonatkozóan, hogy mely cégek vehetik igénybe a hipa-kedvezményt, részben pedig visszautal a KKV törvényre. Így a hipa-kedvezmény nem valamennyi kkv-ra (mikro-, kis – és középvállalkozásra) vonatkozik, hanem a szabályozás által meghatározott kkv-körre. 

 • A kedvezményre az a vállalkozó jogosult, aki kkv-nak minősül és az árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Azaz a kormányrendelet jelentősen csökkenti az árbevétel és mérlegfőösszeg limitet (ami a KKV törvény szerint 50 millió euró árbevételt és 43 millió mérlegfőösszeget jelent),ezzel azonban csak a 3.000 legnagyobb hazai adózót zárja ki a hipa-kedvezményezetti körből. Vagyis a kkv-szektor túlnyomó része jogosult lesz a 2021 évi hipa-kedvezményre. 
 • A létszámfeltétel tekintetében a rendelet nem tartalmaz szűkítést, így e tekintetben a KKV törvény szerinti 250 fős limitnek kell megfelelni a hipa-kedvezményhez. 
 • Azon vállalkozásoknak, amelyeknek kapcsolódó és/vagy partnervállalkozásai vannak, a fenti számadatokat a KKV törvény összeszámítási szabálya alapján konszolidáltan kell figyelembe venniük a hipa-kedvezmény szempontjából.

Keresse szakértőnket!

Mely adóévet érint a hipa-könnyítés?

 • Az éves helyi iparűzési adófizetési kötelezettség tekintetében a 2021-ben végződő adóéveket kell figyelembe venni az évek óta működő cégeknél. Ez lehet 2021-ben végződő eltérő üzleti év, illetve 2021. december 31-én végződő normál üzleti év. Azaz, a hipa-könnyítés kedvező szabálya nem vonatkozik a 2020. december 31-én záródó normál üzleti évre, valamint a tavaly véget ért eltérő üzleti évekre sem. 
 • A hipa-kedvezmény vonatkozik továbbá a 2019-ces adókötelezettség alapján fizetendő, de 2021-ben esedékessé váló hipa adóelőlegekre, valamint a 2020-as kötelezettség alapján számolt második hipa-előlegre is. Ezek a hipa fizetési kötelezettségek a Kormányrendelet értelmében megfeleződnek. 

A tevékenységüket idén megkezdő, eltérő üzleti éves cégek a hipa-kedvezményt a 2021-ben kezdődő adóévben vehetik igénybe. 

Hogyan számoljunk a hipa kedvezmény szempontjából? 

 • A nettó árbevételre, mérlegfőösszegre és létszámra vonatkozó értékeket a 2021. január 1-jén rendelkezésre álló utolsó elfogadott beszámoló/konszolidált beszámoló alapján (ez alapesetben a 2019-ces üzleti év beszámolója),elfogadott beszámoló hiányában a becsült adatok alapján kell vizsgálni.
 • Az éves beszámolóval/konszolidált beszámolóval nem rendelkező, újonnan, vagy 2019 után alapított vállalkozások esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet/nyilvántartásokat illetve becsült adatokat kell figyelembe venni. 

Hogyan lehet igényelni a hipa-kedvezményt? 

Figyelem! Az előző feltételeken túl, bonyolult támogatáshalmozódási és egyéb elvárásoknak is meg kell felelniük a kedvezményt igénybe venni szándékozó vállalkozásoknak. A hipa-kedvezmény azonban a fentiekben részletezett komplex feltételrendszernek való megfelelés esetén sem jár automatikusan!

A hipa-kedvezmény igénybevételének szándékát 2021. február 25-ig jelezni kell az önkormányzati adóhatóság felé a 21NYHIPA nyomtatványon.

A könnyítés igénybevételéhez szükséges feltételrendszer fennállásának vizsgálata, a kkv státusz besorolásának mérlegelése, a kedvezmény igénybevételéhez szükséges adminisztratív feladatok ellátása kapcsán (pl. telephelybejelentés) hipa szakértőinkhez fordulhat

Forrás: 2020. évi 639. kormányrendelet (közlöny hivatkozással ide 639/2020. (XII. 22.))
  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom