Facebook image
Mentés

SZÉP-kártya - marad év végéig a kedvező adózás

Egy június 10-én hatályba lépett kormányrendelet hatására változatlanok maradnak 2021. második felében is az egyes SZÉP-kártya alszámlákra és a rekreációs keretre vonatkozó éves keretösszegek. Ennek következtében 2021. december 31-ig továbbra is a megnövekedett összeghatárig, szociális hozzájárulási adótól mentesen adhatók a SZÉP-kártya juttatások béren kívüli juttatásként.

1. Változatlanul magasabb keretösszegek

A 318/2021. (VI. 9.) Kormányrendelet gazdasági intézkedései kedveznek a magánszférában elhelyezkedő munkavállalóknak, mivel 2020-ban a veszélyhelyzetre tekintettel megemelt évi 800.000 forintos rekreációs és egyedi SZÉP-kártya keretösszegek, továbbá a szociális hozzájárulási adó alóli mentesség nemcsak 2021. első félévére, hanem a teljes évre fennmarad.  

Ennek hatására az év második felében is megmaradnak a 2020 során bevezetett emelt keretösszegek, melyek alapján a juttatás:

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás esetében legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás esetében legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalt támogatás esetében legfeljebb évi 135 ezer forint. 

Értelmezésünk szerint továbbra is hatályos az a szabály, miszerint 2021-ben a több munkáltatótól származó SZÉP-kártya juttatásokat nem kell összeszámítani, azaz a fenti egyedi és rekreációs keretösszegek munkáltatónként értendők.

A keretösszegek egész évben fennálló munkaviszony esetén érvényesek, azaz tört időszak vonatkozásában arányos részüket lehet figyelembe venni a kedvezményes adózás szempontjából.

Fontos, hogy a jogszabályban meghatározott keretösszegek (az egyes alszámlákra vonatkozóak és a rekreációs keretösszegek is) az adóévre vonatkoznak, így a juttatás időpontjában az azt megelőzően az adóévben támogatásként utalt összegeket is figyelembe kell venni. Azaz, ha a munkáltató az első félévben már annyi juttatást adott, hogy az kimeríti a következő juttatás időpontjában hatályos szabályok szerinti keretösszegeket, akkor a keretösszeget meghaladó rész már csak egyes meghatározott juttatásként (jelenleg 35,99%-os adóteher mellett) adható.

2. SZÉP -kártya és szakképzési hozzájárulás 2021-ben

A 2021. január 1-től hatályban lévő új szakképzési törvény kibővítette a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körét, emellett a törvény alapján az idei évtől a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a szocho alapjával. 

Azonban a veszélyhelyzetre való tekintettel a már az év eleje óta hatályban lévő, szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről rendelkező szabályozás érinti a SZÉP-kártya támogatásokat is. Ennek következtében az értékhatár alatti és fölötti juttatások esetében sem kell a szakképzési hozzájárulást megfizetni.

Jelenleg még bizonytalan, hogy az év során meddig marad hatályban a szakho-kedvezmény. Jelen állás szerint a veszélyhelyzet megszűnését követően a kifizetőket újból terhelné szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség a SZÉP-kártya támogatások esetében a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások után is.

3.  KIVÁ-s cégeknek is figyelni kell a SZÉP -kártya juttatásokra 

A KIVA-s cégeknek a béren kívüli juttatások tekintetében december 31-ig fennálló szocho-mentesség ellenére is meg kell fizetni a KIVA-t, az adóhatóság álláspontja szerint ugyanis a szocho-mentesség és a KIVA-mentesség elválik egymástól, az előbbi nem eredményez automatikusan KIVA alóli mentességet is.

Cafeteria adótanácsadás

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom