Facebook image
Mentés

SZÉP-kártya - marad év végéig a kedvező adózás

Egy június 10-én hatályba lépett kormányrendelet hatására változatlanok maradnak 2021. második felében is az egyes SZÉP-kártya alszámlákra és a rekreációs keretre vonatkozó éves keretösszegek. Ennek következtében 2021. december 31-ig továbbra is a megnövekedett összeghatárig, szociális hozzájárulási adótól mentesen adhatók a SZÉP-kártya juttatások béren kívüli juttatásként.

1. Változatlanul magasabb keretösszegek

A 318/2021. (VI. 9.) Kormányrendelet gazdasági intézkedései kedveznek a magánszférában elhelyezkedő munkavállalóknak, mivel 2020-ban a veszélyhelyzetre tekintettel megemelt évi 800.000 forintos rekreációs és egyedi SZÉP-kártya keretösszegek, továbbá a szociális hozzájárulási adó alóli mentesség nemcsak 2021. első félévére, hanem a teljes évre fennmarad.  

Ennek hatására az év második felében is megmaradnak a 2020 során bevezetett emelt keretösszegek, melyek alapján a juttatás:

 • szálláshely alszámlájára utalt támogatás esetében legfeljebb évi 400 ezer forint,
 • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás esetében legfeljebb évi 265 ezer forint,
 • szabadidő alszámlájára utalt támogatás esetében legfeljebb évi 135 ezer forint. 

Értelmezésünk szerint továbbra is hatályos az a szabály, miszerint 2021-ben a több munkáltatótól származó SZÉP-kártya juttatásokat nem kell összeszámítani, azaz a fenti egyedi és rekreációs keretösszegek munkáltatónként értendők.

A keretösszegek egész évben fennálló munkaviszony esetén érvényesek, azaz tört időszak vonatkozásában arányos részüket lehet figyelembe venni a kedvezményes adózás szempontjából.

Fontos, hogy a jogszabályban meghatározott keretösszegek (az egyes alszámlákra vonatkozóak és a rekreációs keretösszegek is) az adóévre vonatkoznak, így a juttatás időpontjában az azt megelőzően az adóévben támogatásként utalt összegeket is figyelembe kell venni. Azaz, ha a munkáltató az első félévben már annyi juttatást adott, hogy az kimeríti a következő juttatás időpontjában hatályos szabályok szerinti keretösszegeket, akkor a keretösszeget meghaladó rész már csak egyes meghatározott juttatásként (jelenleg 35,99%-os adóteher mellett) adható.

2. SZÉP -kártya és szakképzési hozzájárulás 2021-ben

A 2021. január 1-től hatályban lévő új szakképzési törvény kibővítette a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körét, emellett a törvény alapján az idei évtől a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a szocho alapjával. 

Azonban a veszélyhelyzetre való tekintettel a már az év eleje óta hatályban lévő, szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről rendelkező szabályozás érinti a SZÉP-kártya támogatásokat is. Ennek következtében az értékhatár alatti és fölötti juttatások esetében sem kell a szakképzési hozzájárulást megfizetni.

Jelenleg még bizonytalan, hogy az év során meddig marad hatályban a szakho-kedvezmény. Jelen állás szerint a veszélyhelyzet megszűnését követően a kifizetőket újból terhelné szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség a SZÉP-kártya támogatások esetében a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások után is.

3.  KIVÁ-s cégeknek is figyelni kell a SZÉP -kártya juttatásokra 

A KIVA-s cégeknek a béren kívüli juttatások tekintetében december 31-ig fennálló szocho-mentesség ellenére is meg kell fizetni a KIVA-t, az adóhatóság álláspontja szerint ugyanis a szocho-mentesség és a KIVA-mentesség elválik egymástól, az előbbi nem eredményez automatikusan KIVA alóli mentességet is.

Cafeteria adótanácsadás

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom