Facebook image
Mentés

Online számla - egy havi haladék a NAV-tól

Egészen tegnap estig úgy tűnt, hogy az adózóknak 2019. május 1. éjfél egy jelentős határidő lesz az online adatszolgáltatás teljesítésében. Tegnap azonban az adóhatóság szolgáltatói hozzáállását megerősítve közzétette, hogy további egy hónap haladékot biztosít az adózóknak az 1.1 XML verzióra vonatkozó átallásban. Így a korábban meghirdetett 2019. május 1-jei átállás helyett 2019. június 4-én 0:00 órától kell 1.1 verzióban küldeni az online adatokat.

Június 4. éjféltől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hónap áll még így rendelkezésre az 1.1 verzióra való átállásra. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma.

Kitolt határidő a mérlegen – IDŐ-játszma

Mivel a NAV az online adatszolgáltatással rengeteg azonnali hasznos információhoz jut az adózók egymás közötti számlázásával kapcsolatban, számára is nélkülözhetetlenek az adatok az adózók áfakötelezettségének ellenőrzéséhez. Ezért különös jelentőséggel bírhat egy ilyen egy hónapos határidő hosszabbítás, mely nem csak az adózók, de az adóhatóság számára is kitolja a határidőt.

  1. IDŐ az adózóknak = NAV szolgáltatói hozzáállás erősítése: a NAV közleménye szerint a 2019. május 1-es eredeti határidő közeledtével számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző ügyféli jelzés érkezett. Ezért döntött úgy az adóhivatal, hogy tovább időt biztosít az adózók számára a fejlesztések adaptálásához. Ez az adóhatósági hozzáállás mindenképpen üdvözlendő, és mutatja a nemzetközi trendeket is.
  2. IDŐ az adóhatóságnak =  a NAV számára is többletidőt és felkészülési lehetőséget jelenthet az egy hónap haladék. Az online számla adatszolgáltatási kötelezettségnek való megfelelést a NAV már eddig is monitorozta, az első adózói megkeresések már elkezdődtek. Az adóhatóság az irodájában ülve azonnali, valós, azonnal értékelhető információkat kap az adózók közötti tranzakciókról, ezekből kockázatelemzési és különböző eljárások alkalmazásával szűri az adózókat. Nem ismer(het)jük az adóhatóság elemzési módszereit, azonban egy további hónap most a hatóság számára is lehetőséget biztosít az elemzési, ellenőrzési moduljai fejlesztésére.

A mérleg egyik serpenyőjében a NAV által adott haladék áll, ez azonban az adóhatósági türelem végét is jelentheti. Hiszen azon adózók, akik a még pluszban nyújtott egy hónapos időkeretet kihasználva sem lesznek képesek az online számla adataikat megfelelő módon jelenteni, álláspontunk szerint még inkább adóhatósági megkeresésre és bírságolásra számíthatnak. 

Felkészülés a június 4. utáni adóhatósági megkeresésekre

Gyakori jelenség, hogy ha meg is kezdődtek már a fejlesztések az adózók rendszerében, a programozói és a gazdasági szakemberek tudását összesítve lehet csak azt elérni, hogy a megoldás valóban működjön is.  

Az online számla adatszolgáltatási rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a saját azonosítói birtokában minden adóalany meggyőződhessen arról, hogy cége milyen adatokat küldött be az adóhatóság felé, hiszen kontroll adatokat kérhet le a NAV rendszeréből. Ez megtehető manuálisan is, de nyilván egyszerűbb automatizáltan, akár rendszeresen ellenőrizni, hogy milyen adatokat riportált a társaság és mit kellett volna riportálni, hogy tisztában legyen azzal vannak-e eltérések, vagy megfelelően zajlik-e az adatküldés a NAV felé a vállalatirányítási / számlázási rendszeréből. Erre nyújt megoldást a ConnecTAX Invoice Zoom, amellyel automatizáltan kiszűrhetők, listázhatók és korrigálhatók az eltérések, így megelőzhető a bírságok begyűjtése.

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom