Facebook image
Mentés

NAV online számla adatszolgáltatás - az első XML sémaváltozás részletei

Az adóhatóság az ígért időpontban, január végén elérhetővé tette az idei évre tervezett számla XML séma módosítások első körének részletes technikai specifikációját. A számlázórendszerek fejlesztőinek a jelenlegi tájékoztatás alapján három hónap áll rendelkezésre a módosítások beépítésére és tesztelésére. 2019 májusától az adóhatóság állítása szerint már egyetlen számlát sem fog befogadni az régi/jelenlegi 1.0 verziószámú séma alapján előállított XML dokumentumokkal.

Az alábbiakban összegezzük pontosan milyen módosítások történtek az online számla adatszolgáltatás tartalmában, miért volt szükség a séma módosításra alig hét hónappal az online számla rendelet elindulását követően, s milyen feladatokat jelent a fejlesztők és a gazdálkodók számára az új, 1.1 sémára való áttérés?

Nagyon szűk a határidő

Májustól egyszerre változik mind a számla XML-ek előállításának, mind ezek beküldésének módja. A változások önmagukban nem óriásiak, viszont újra fejlesztéseket kell eszközölni a számlázóprogramokban és a számlajelentő modulokban, amely helyzettől és adottságtól függően eltérő méretű és bonyolultságú feladatot jelenthet a társaságok számára.

Akik eddig is a magyar jogszabályokat folyamatosan és automatikusan követő, azoknak teljes mértékben megfelelő, megbízható technikai és támogatói háttérrel rendelkező számlázóprogramokat használtak, valószínűleg különösebb izgalmak nélkül fogják a következő hónapokat átélni. Azoknál az adózóknál viszont, akik már az XML 1.0 alapján történő online számla adatszolgáltatás eléréséért is jelentősebb energiákat voltak kénytelenek mozgósítani, új versenyfutás kezdődik. Április végéig az adat XML és az adatkommunikáció XML változásokat is adaptálniuk kell. Számukra fenyegetően hathat a szűk, három hónapos határidő, amire csak kismértékű vigaszt jelenthet, hogy a NAV már a változások publikálásának pillanatban lehetővé tette az 1.1 XML dokumentumokkal történő tesztelést lehetőségét a rendszereiben.

Mi változik az online számla adatszolgáltatás tartalmában?

A NAV  az adatminőség javítását jelölte meg az online számla változtatások céljaként. Ennek érdekében több ponton részletesebb adatszolgáltatást várnak el a számlázóprogramoktól, mint korábban. Ez egyrészt új adatelemek bevezetését, valamint korábbi, opcionális elemek kötelezővé tételét jelenti az XML dokumentumokban. A NAV belső rendszereinek ismerete nélkül, kívülről nem ítélhető meg, hogy pontosan miért van szükség származtatott, azaz már meglévő adatokból is előállítható információk megadására, illetve miért látják szükségesnek az Áfa törvény előírásain is túlmutató adatok szerepeltetését a számlajelentésekben. 

Alapvetően négy ponton történt módosítás, amelyről annak is érdemes képbe kerülnie, aki nem dolgozik ugyan az XML állományok előállításán, viszont érintett abban, hogy az XML dokumentumok előállításához megfelelő mennyiségű és minőségű adat legyen elérhető a számlázórendszerekben.

1.Alkalmazott árfolyam

Az új XML talán legérdekesebb része a mostantól a kötelezően elvárt árfolyam. Ennek a korábban még opcionális elemnek májustól minden adatszolgáltatásban szerepelni kell, még abban az esetben is, ha a számla amúgy forintban került kiállításra. A forint számlákon fix 1-es értéket, minden más esetben a számla lezárásakor alkalmazott árfolyamot kell itt megadni. Ez abban az esetben mindképpen fejtörést okozhat a fejlesztőknek, ha ezt az adatot eddig csak a számla megjegyzés rovatában volt lehetőség feltüntetni, azaz a felület nem biztosít külön mezőt az alkalmazott árfolyam rögzítésére. A devizás módosító számlák esetében külön figyelemmel kell eljárni, mert az ezekre vonatkozó adatszolgáltatásokban is kötelező elemmé vált az árfolyam. 

Az általunk megismert számlázórendszerekben általános gyakorlat volt eddig ennek az opcionális mezőnek a kihagyása. Az  XSD 1.1 verziónak való megfelelőséghez ezen mindenképpen változtatni kell.

2. Kötelező az áfamértékek szerinti összesítés

Megszűnik az áfamérték szerinti összesítő elem opcionális alkalmazásának lehetősége is, ez az adat kötelező lesz. Májustól csak olyan számla XML dokumentumokat fogad el az adóhatóság, amelyben ez az elem is megadásra került. Ezen adatok beillesztése kizárólag technológiai feladatnak tűnik. Eddigi tapasztalataink alapján, az általunk megismert számlázórendszerek alapvetően eddig is szerepeltették az XML állományokban ezt a számlaképeken is megszokott (általában kötelező) elemet. 

Ugyanakkor felhívnánk a figyelmet arra, hogy azon módosító számlák esetében, ahol a módosítás a számlasorokat nem érinti, az áfamérték szerinti összesítő megadása akkor is kötelező! Ahol ez az adat korábban is az XML részét képezte, ott ez nem igényel módosítást az új 1.1 verzióra való áttérés során.

3.A számlán szereplő mennyiségi egységek pontosítása 

Az adóhatóság e témakörben két ponton is módosítást vár a számlajelentésekben. 

  • Egyrészt tételenként nyilatkozni kell arról, hogy az azoknál szereplő mennyiség, illetve egységár természetes mértékegységgel kifejezhető vagy sem. Ez egy új elem feltüntetését követeli meg az adózóktól. Az új jelölő tag (név szerint: lineExpressionIndicator),„true” értékének megadásakor a termék vagy szolgáltatás megnevezésén túl további adatok megadása is kötelező. 
  • Másrészt pedig a természetes mennyiségben kifejezhető tételek számára egy listát tett közzé a NAV, az általa elfogadható mennyiségi egységnevekről. Január végi állapot szerint ezek a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz. Amennyiben a számlán szereplő mennyiségi egység megnevezése nem sorolható be egyik típusba  sem, lehetőség van saját mértékegység rögzítésére is.

4.Lezárt időkapu

2019. májusától a dátum és időpont típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum és időpont. 

Elsősorban a teljesítés vagy az elszámolás kezdetére vonatkozó adatoknál lehet ez fontos. Ha a számlázóprogram valamely hiányzó dátumot (időpontot) alapértelmezett értékkel tölt fel, mindenképpen felülvizsgálatra szorul, hogy ez ne legyen 2010 évet megelőző, mivel egy ilyen adat szerepeltetése blokkolhatja az adatszolgáltatás befogadását.

+1. Új hibakódok kerültek bevezetésre

Részben az XSD módosításából, részben korábbi tapasztalatokból adódóan mind a technikai és blokkoló hibák, mind pedig a figyelmeztetések  köre is módosult.  Ezen kívül az ellenőrzések megengedőbb kerekítési algoritmusának beépítésével próbálják csökkenteni a kiküldésre kerülő figyelmeztető üzenetek számát.

Mi várható még az online száma kapcsán?

Az Online Számla Rendszer honlapján további két módosítási lépcsőt jeleztek 2019-re. Az adóhatóság közleménye alapján 2019 végére az XML séma  az 1.2 és az 1.3 verziókkal jelölt fejlődésen fog keresztülmenni, amiről azonban mindeddig nem kerültek további részletek publikálásra.

Időben kezdje el a felkészülést a módosított tartalmú adatszolgáltatásra!

Honlapunkon már elérhető az XML validátor frissített verziója, amellyel ellenőrizheti a számlázó rendszeréből kinyerhető XML adatállományok megfelelősségét a legújabb 1.1 XSD séma vonatkozásában is. 

A megfelelő XML dokumentumokkal már mai is lehetőség van az új típusú adatszolgáltatás beküldésére a NAV-hoz, ezért az adóhatóság oldaláról minden rendelkezésre áll az átálláshoz. Szakértő kollégáink XML tanácsadás keretében tudnak támogatást biztosítani ahhoz, hogy számlázórendszerének fejlesztői minél rövidebb idő alatt és minél hatékonyabban tudják felkészíteni rendszerét a váltásra.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom