Facebook image
Mentés

Társasági adó veszteségelhatárolást, energiaellátókat és ekho-értékhatárt érintő törvénymódosítók

A Parlament honlapjára látogató adótanácsadó ilyenkor késő ősszel fokozottan átélheti a nagy görög filozófus Hérakleitosz bölcsességét, mely szerint az egyetlen állandó a változás maga. Az őszi adócsomag jóformán még kihirdetésre sem került, már újabb kedvező változások előszele érződik.

Bővülő veszteségelhatárolási lehetőségek társasági adóban

A Kormány által előterjesztett T/3620 számú törvényjavaslat alapján kedvezően módosul a 2004-2014 között keletkezett, az adóalapnál még nem érvényesített elhatárolt veszteség felhasználásának határideje. Ezekre a veszteségekre a jelenlegi szabályozás értelmében sem vonatkozik az 5 éves időbeli és az átszervezésekhez kötődő felhasználás bevétel-arányosságára vonatkozó korlátozás, azonban a veszteség felhasználására „csak” 2025. december 31-ig nyílik lehetőség. 

A törvényjavaslat szerint meghosszabbodik az említett veszteségek felhasználhatósága, vagyis 2014. december 31-szabályok alapján 2030. december 31-ig lehet majd ilyen jogcímen társasági adóalapot csökkenteni legfeljebb 50 százalékos mértékben.

Az energetikai módosítások hatása a társasági adóra és az energiaellátók jövedelemadójára

A villamos energiáról szóló törvény alapján az elosztó által fizetett kiegyenlítő fizetés nem lesz hatással a társasági adó és az energiaellátók jövedelemadójának összegére sem. Az említett tételt társasági adóban elismert költségként lehet majd elszámolni, míg az energiaellátók adóalapjának meghatározása során a nyújtó és a kedvezményezett fél egyaránt figyelmen kívül hagyhatja az adóalapnövelő és – csökkentő tételek meghatározása során. 

További jó hír az energiaellátóknak, hogy az adóalapjuk meghatározása során nem kell adóalapnövelő tételként figyelembe venni a lakossági földgázfogyasztók részére a téli rezsicsökkentés keretében véglegesen átadott pénzeszközt sem.  

Megkétszereződik a hivatásos sportolók ekho-értékhatára

A törvényjavaslat értelmében a jelenlegi 250 millió Ft-tal szemben évi 500 millió Ft-ra emelkedik az a bevételi értékhatár, amely alatt a hivatásos sportolók a kedvező ekho-szabályozás szerint teljesíthetik adófizetési kötelezettségüket.   

Az őszi adócsomag részleteiről korábbi bejegyzéseinkből tájékozódhat részletesen. 

 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom