Facebook image
Mentés

Miből jött össze 13 ezer milliárd forint adóbevétel?

Az adóhivatal által közzétett adatok szerint a 2017. évi adóbevételek összességében meghaladták a 13ezer milliárd forintot. Az adóbevétel 609 milliárd forinttal növekedett az előző évhez képest, mindamellett, hogy a társaságok és magánszemélyek összességében közel 800 milliárd forint adókedvezményt is érvényesítettek.

Érdekes áttekinteni, hogy a büdzsé meghatározó részét kitevő adóbevételek miből is jönnek össze. 

A legjelentősebb adóforrás a foglalkoztatáshoz kapcsolódó, jövedelmeket terhelő adó (szja) és járulékbevétel (TB járulék és szociális hozzájárulási adó),amelyek összességében a NAV bevételeinek felét adják. Ezt követik az áfa bevételek, amelyek beszedése terén nőtt a beszedési hatékonyság, például a korábban bevezetett online pénztárgépek miatt is, annak ellenére, hogy a világbajnok áfakulcsunk mértéke hosszú évek óta változatlan. A júliustól életbe lépő online számlabekötés elé is pozitív várakozásokkal tekint az adóhatóság, az áfabefizetések további emelkedését várva a valós idejű számlaadat-riporttól.  

A jövedéki adóbevételek is fontos bevételi forrást jelentenek, megelőzik a társaságok által befizetett társasági adó összegét. Meghatározó még a különadóként bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték, illetve a lakosság által befizetett illetékek volumene. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom