Facebook image
Mentés

Utolsó simítások a hatályba lépés előtt – jövedéki törvény

Több alkalommal írtunk már arról, hogy milyen teendők vannak az új jövedéki szabályozás bevezetésével kapcsolatosan. A törvény hatályba lépése több alkalommal tolódott, de most úgy látszik, a július 1. valóban reális dátum. Végső hajrába ért a felkészülés az új kihívásokra, amit nem tesz könnyebbé az a tény, hogy a szabályozás szinte állandóan változik.

A még életbe nem lépett jövedéki szabályok legutóbbi várható változásairól adunk egy rövid ízelítőt.

Új kötelezettség a jövedéki törvényben!

Akik az új Jöt. szerint tesztelésre kötelezettek, azaz az új törvény hatályba lépését követően közvetlen adatkapcsolaton (gép-gép kapcsolat) keresztül kívánják tartani a kapcsolatot a NAV-val, illetve adatot szolgáltatni, azoknak részt kell venniük az általuk használni kívánt program tesztelésében, vagy kizárólag olyan programot használhatnak a későbbiekben,  amelynek tesztelése a rendelkezésre álló határidőig megtörtént. 

A tesztelésre külön kérelemmel kellett bejelentkezni a NAV felé. A tesztelésre való jelentkezés, illetve az abban történő részvétel az érintett gazdálkodók számára kötelező, elmulasztása szankcionálható!

Biztosítékokra vonatkozó változások a Jöt.-ben

  1. Új biztosítékformaként megjelenik a fedezetigazolás, amely a bankgaranciához képest kedvezőbb feltételeket teremt a gazdálkodók számára. 
  2. Ésszerűsítésre került az adóraktárakat terhelő tevékenységi biztosíték összege. A módosításnak köszönhetően nem telephelyenként külön-külön, működési időhöz kötötten, hanem az engedélyes teljes tevékenységét figyelembe véve kell a jövedéki biztosíték összegét megállapítani. Ezen kívül az adóraktár saját előállítású terméke nem csak az előállítás helyén, hanem amennyiben átszállításra kerül, az engedélyes valamennyi másik adóraktárában is élvezi a biztosítékmentességet.  
  3. A légijármű kiszolgálását végző adóraktár engedélyesének magáncélú tevékenység esetében is legfeljebb 200 millió forint összegben kell jövedéki biztosítékot nyújtania tárolt repülőgép-üzemanyag készletére.
  4. Több tevékenység végzése esetén  egy bankgarancia is nyújtható, ha abból egyértelműen kiderül, hogy mely tevékenységekre mekkora összegek vonatkoznak, illetve az tartalmazza az érvényesítést.
  5. A pénzügyi biztosítékot nyújtó banknak lehetősége van a NAV honlapján szereplő minta kiegészítésére, azonban ezek a kiegészítések nem korlátozhatják a NAV érvényesítési jogait.
  6. Minden engedélyesnek, az energiásoknak is szükséges az engedélyezési eljárás során a NAV_J38-as nyomtatványt benyújtania, annak megfelelő kitöltése mellett.
  7. A régi Jöt. szerinti biztosítékok 2017. október 1-jéig érvényesíthetők!

Adminisztrációs kötelezettségek a jövedéki törvény kapcsán

Engedélyezési eljárás során papír alapon benyújtandó dokumentumok:

  • pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó okirat,
  • aláírási címpéldány,
  • erkölcsi bizonyítvány.

Megszűnik a nyilvántartások NAV általi jóváhagyásának kötelezettsége.

A napi adatszolgáltatásban vétett hiba korrekciójára az alábbiak szerint van mód:

  • Az adott hibás beküldést javítani kell. Amennyiben a hibás adatszolgáltatás következtében az azt követő adatszolgáltatások is hibásak, úgy minden hibás beküldést javítani kell.
  • Amennyiben olyan hibát vétünk, amely nincs kihatással a következő adatszolgáltatásokra, csak az adott hibás adatszolgáltatást kell javítani.

Adatszolgáltatás hétvége/több napos ünnepek alatt/után:

  • Napi adatszolgáltatás esetén nem lehet a munkaszüneti napot követő munkanapon összevontan teljesíteni az adatszolgáltatást.
  • Minden ünnepnapra/hétvégi napra külön-külön kell teljesíteni az adatszolgáltatást. 

Kisüzemi sörfőzdére vonatkozó változások

A törvénymódosítás megemelte a kisüzemi sörfőzdében előállítható sör mennyiségét, így a korábbi 20 ezer hektoliter helyett legfeljebb 200 ezer hektoliter mennyiségű sör állítható elő, ezzel bővül a kedvezményezettek köre.

Ellenőrzött energiatermékek körének csökkenése

Az EU-s irányelvekhez igazodva kikerültek a 3811 21 00, 3811 29 00, 2710 2090 KN kód alatti termékek az ellenőrzött energiatermékek köréből. Ezen termékekkel folytatott tevékenységhez nem kell adóraktári engedély. (Azon gazdálkodóknak, akik emiatt módosították az engedélyüket, vissza kell állíttatniuk a korábbi állapotot.)

Borászatokjövedéki engedélye

  1. Az egyszerűsített adóraktári engedély megadásának továbbra sem lesz feltétele a büntetlen előélet bizonyítása.
  2. Az egyszerűsített adóraktárak és kisüzemi bortermelők 2017. augusztus 15-én esedékes jövedéki adatszolgáltatásuknak még a régi Jöt. szerint kötelesek eleget tenni. Ennek megfelelően az új Jöt. szerinti egyszerűsített adatszolgáltatás csak 2018-ban fog érvényesülni.

Lé nélküli alkoholos gyümölcs

Az új Jöt. szerint a korábban lé nélküli alkoholos gyümölccsel tevékenységet végző keretengedélyes gazdálkodók az új Jöt. értelmében adóraktári engedély birtokában folytathatták volna tovább tevékenységüket. A módosítás értelében nem kell adóraktári engedéllyel rendelkezni a lé nélküli alkoholos gyümölcsöt tartalmazó „bonbon” gyártáshoz.

jövedéki tanácsadás
Amennyiben az új jövedéki szabályozásra való átállásra vonatkozóan maradt még kérdése, tanácsadóinkkal itt tudja felvenni a kapcsolatot: 
tovább a tanácsadásra

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom