Facebook image
Mentés

Várhatóan változik az új jövedéki szabályozás hatálybalépésének dátuma!

Az eredeti tervek szerint az új Jövedéki törvény 2017. január 1-jén lépett volna hatályba, ezt az időpontot azonban április 1-re módosította a jogalkotó. A tavaly nyáron elfogadott Jöt. törvény hatályba léptetése, úgy tűnik most ismételten halasztásra kerül.

Az Országgyűlés 2016. június 7-én fogadta el az új jövedéki szabályozást (2016. évi LXVIII. Törvény),és megalkotásra került a terület végrehajtását szabályozó NGM rendelet tervezet is. 

Ahogy azt korábbi blogbejegyzésekben is jeleztük, az utóbbi évek legátfogóbb és legmeghatározóbb változásáról van szó. A jövedéki terület minden része meghatározóan változik, és a jövedéki szabályozás érinti az energiaadóztatás területét is. 

Fentieket támasztja alá a rendelkezésünkre álló új információ is, amely szerint elképzelhető, hogy az április 1-jei módosított hatálybalépési dátum sem tartható az új jövedéki törvény kapcsán. Várhatóan június vagy július hónapra halasztják az új jogszabály bevezetését. A halasztás pontos indoka nem ismert, ugyanakkor semmiképpen nem szabad olyan üzenetként értékelni, amely alapján a már megkezdett felkészülést félbeszakítva hátradőlhetnek a jövedéki törvény által érintett gazdálkodók.

Éppen ellenkezőleg, az így nyert hosszabb időt ki lehet használni a felkészülésre. A gazdálkodóknak célszerű áttekinteniük jövőbeni lehetőségeiket, és a várhatóan az eredetinél hosszabb időszakot az átállásra való hatékony felkészüléssel eltölteniük.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom