Facebook image
Mentés

Nem kell feltétlenül vámot fizetnie! A vámfelfüggesztés rendszere

Létezik olyan módszer a fizetendő vámok lecsökkentésére, vagy akár teljes eltörlésére is, amely a cégek versenyképességét hivatott javítani.

Az Európai Bizottság jóváhagyása alapján meghatározott esetekben a cégek felmentést kaphatnak a 10-15 százalékra rúgó vámtétel alól. A bűvös szavak: a vámfelfüggesztés és a vámkontingens.

Vámfelfüggesztés és vámkontingens

Vámterületen, ha megtakarításról beszélünk, szinte mindig az importáfa kezelése kerül szóba. Az igaz, hogy a vámteher jelentősebb részét az importáfa teszi ki, de tekintettel arra, hogy az esetek jelentős részében az áfa levonásba helyezhető, ez inkább finanszírozási kérdésként jelenik meg a cég költségvetésében.

Az akár 10-15 százalékos vámtétel sokkal fájóbb fizetési kötelezettséget eredményezhet, pedig van lehetőség a fizetendő vámok lecsökkentésére, vagy akár teljes eltörlésére is.

A vámfelfüggesztés és vámkontingens kérelmezésére irányuló eljárás

Az alkalmazandó eljárásnak két típusa van, vámfelfüggesztésnek és vámkontingensnek hívják. A kedvezmény fő célja, hogy az uniós gazdálkodók anélkül használhassanak fel nyersanyagokat, félkész termékeket illetve alkatrészeket, hogy meg kellene fizetniük a vámtarifa alapján megállapított vámokat.

Azoknak az Európai Uniós gazdálkodóknak van lehetőségük vámfelfüggesztést és/vagy vámkontingenst kérelmezni, amelyek a gyártási tevékenységük során az Európai Unió területén kívülről nyersanyagokat, félkész termékeket és/vagy alkatrészeket szereznek be, helyeznek szabad forgalomba, majd használnak fel a gyártásuk során.

Abban az esetben lehetséges vámfelfüggesztést kérelmezni egy termék (nem késztermék) vonatkozásában, ha az importált termék nem áll rendelkezésre, nem megfelelő minőségben vagy csak kis mennyiségben áll rendelkezésre az Európai Unió területén belül. A vámfelfüggesztéseket és -kontingenseket a kérelemben szereplő gazdasági érdekek alapos vizsgálata után adják meg.

A vámfelfüggesztés és a vámkontingens érvényessége

A rendkívül összetett eljárás egyszerre zajlik a magyar és az európai vámszervek előtt, és évente csupán két alkalommal, februárban és augusztusban van lehetőség a kérelmezésükre. 

Amennyiben pozitívan kerülnek elbírálásra a benyújtott kérelmek, akkor a megadott vámfelfüggesztések a visszavonásig, vagy az Európai Bizottság által meghatározott időpontig (általában 5 évig, amely meghosszabbítható) maradnak érvényben. Az előterjesztett kérelmek jóváhagyása esetén az új vámtétel-felfüggesztések és -kontingensek, valamint a módosítások minden év január 1-jén, illetve július 1-jén lépnek hatályba. Amennyiben az Európai Bizottság felfüggeszti a kérelmezett termékre vonatkozó vámot, akkor a gazdálkodók az érvényességi időszak alatt mentességet élvezhetnek az adott termékre vonatkozó importvámok megfizetése alól.

Egy magasabb vámtétel jelentősen befolyásolhatja az elkészült végtermék árát. Jelentős versenyelőnyre tehet szert az a gazdálkodó, akinek nem kell a termelési folyamataiban ezzel a költséggel számolni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom