vámkontingens

A vámkontingensek rendszere lehetővé teszik az Uniós gazdálkodók számára az importvámok akár 0%-ra történő csökkentését. 

Amennyiben ugyan gyártják az importálandó árut, vagy ahhoz hasonlót az Európai Unióban, de a termelt mennyiség nem elégíti ki az Uniós felhasználók igényeit, vámkontingens kérelmezhető. A vámkontingensek rendszere a korlátozott mennyiségi behozatalhoz kapcsolódik és lehetővé teszi a harmadik országból behozott árukra vonatkozó vámtételek-felfüggesztését az érvényességi idején belül (általában 5 év) azáltal, hogy a szükséges termékmennyiség azon részére alkalmazhatja a gazdálkodó a vámtétel felfüggesztését, amelyet nem tud beszerezni a Közösség területén belülről. 

A vámkontingens támogatja a Közösség ipari termelési kapacitásának erősítését, és ezáltal az Uniós gyártók harmadik országbeli szállítókkal folytatott versengését is megkönnyíti azáltal, hogy az uniós gazdálkodók anélkül használhatnak fel nyersanyagokat, félkész termékeket, illetve alkatrészeket, hogy meg kellene fizetniük a közös vámtarifában megállapított általános vámokat. Kérelem kizárólag olyan árura nyújtható be, amely a behozatalt követően feldolgozásra kerül. Késztermék, kiskereskedelmi értékesítésre közvetlenül alkalmas, vagy kiskereskedelmi értékesítésre szánt termék esetén nem alklamazható a kedvezmény. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom
 Tovább