Facebook image

Közeledik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkező vállalkozások társasági adó bevallásának benyújtási határideje és ezzel egyidejűleg az ismert feltételek teljesülése esetén a transzferár-nyilvántartások elkészítésnek határideje is. A jelenleg tárgyalás alatt álló adócsomag pár módosítási javaslatot tartalmaz a kapcsolt vállalkozások viszonylatában is.

Kapcsolt vállalkozásokkal szembeni behajthatatlan követelésekre alapozva csak akkor lehet majd elszámolni társasági adóalap csökkentő tételt, amennyiben az adóbevallással egyidejűleg az illető táraság adatot szolgáltat az érintett kapcsolt vállalkozásról és az ügyletet megalapozó valós gazdasági okokról. Ez utóbbinak a formája még nem ismert, azaz csak később derül ki, hogy a valós gazdasági okokról vajon szabad megfogalmazásban lehet nyilatkozni, vagy a bevallási nyomtatvány része lesz egy feleletválasztás. Az előbbi megoldás vélhetően nehezítené az elérni kívánt célt, azaz a célzott és szűrhető információszerzést.

Az elmúlt időszakban többször lehetett olyan struktúrákkal találkozni, melynek során a magyar vállalkozások a piaci ártól való eltérés miatt csökkenthették adóalapjukat, tekintettel arra, hogy a magyar vállalkozásnak a különbözet hatására növekedett az adóalapja és a piaci és az alkalmazott ár közötti különbözetet külföldi kapcsolt vállalkozásaik lenyilatkozták. A jogszabály nem támasztotta feltételnek, hogy a kapcsolt vállalkozások az alkalmazott transzferárra tekintettel megnöveljék társasági adóalapjukat is. 2017-től már nem lehet élni ezzel a lehetőséggel! Továbbiakban csak akkor lesz mód a társasági adóalap csökkentésére, amennyiben a másik fél a különbözetet a társasági adójának meghatározása során figyelembe veszi.

Transzferár dokumentáció-készítési kötelezettség – bővül a kör

Bővül azon viszonylatok köre, ahol nem lesz a későbbiekben szükség transzferár dokumentáció elkészítésére. Amennyiben egy külföldi vállalkozás magyarországi telephelye mentesül a magyar adózás alól egy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján, akkor a külföldi vállalkozás és magyarországi telephelye közötti ügylet vonatkozásában nem kell már transzferár nyilvántartást készíteni. Amennyiben azonban ilyen nemzetközi szerződés nem került megkötésre, akkor továbbra is szükséges a külföldi vállalkozás és magyar telephelye közötti ügyletek tekintetében a transzferár nyilvántartásokat elkészíteni.

Adókedvezmények szigorítása

Az adókedvezmények vonatkozásban szigorító rendelkezés, hogy a bejelentés helyett immár engedélyeztetni kell az adókedvezmény igénybevételéhez a beruházást, már nemcsak akkor, ha a társaság, hanem akkor is, ha kapcsolt vállalkozása szüntet meg hasonló vagy azonos tevékenységet az Európai Gazdasági Térség területén.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom