Facebook image
Mentés

Továbbra is súlyos bírságok sújthatják a hiányzó vagy hiányos transzferár-nyilvántartásokat

A 22/2009-es PM rendelet 2013-as módosítása jelentős adminisztrációs könnyítést hozott a vállalatoknak, amely szerencsére most nem járt együtt a szankciók ismételt súlyosbításával, azaz a transzferár-dokumentáció készítését „ösztönző” mulasztási bírság maximuma továbbra is „csak” 8 millió forint lehet ügyletenként.

A 2012. január 1-től érvényes változás nem elsősorban a mulasztási bírság maximumának emelésével okozott lényeges szigorodást, hanem azzal, hogy a transzferár-dokumentációkat már nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell elkészítenie a vállalatoknak. Viszonylag könnyen előfordulhat, hogy a felek olyan szerződést kötöttek, amelyben több ügyletről is megállapodtak. Amennyiben ezek az ügyletek nem vonhatóak össze egymással, és a társaság a korábbi évek alapján továbbra is csak egy dokumentációt készített, az már komoly bírságtételt jelenthet a nem dokumentált ügyletek miatt.

Amennyiben a transzferár-dokumentáció készítésére kötelezett adózó nem, vagy csak késedelmesen tesz eleget a dokumentációs kötelezettségének, vagy az elkészített nyilvántartás hiányos és nem felel meg a hazai jogszabályi előírásoknak (például hiányzik a társaság székhelye, adószáma vagy a dokumentáció készítésének pontos dátuma),a társaság 2 millió Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. 2012-től az ismételt mulasztás esetén ügyletenként már akár 4 millió Ft bírsággal is sújtható az adózó, míg a harmadik mulasztásnál már az első esetben kiszabott bírság mértékének négyszereséig, azaz akár 8 millió forintig terjedő mulasztási bírság is kivethető.

A fentiek okán könnyen beláthatjuk, hogy nem csak hogy érdemes a transzferár-nyilvántartásokat időben elkészíteni, hanem azoknak a megfelelő tartalmára is ügyelni kell, annak érdekében, hogy ne kelljen a megemelkedett bírságszankciókkal kalkulálni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom